7/12/11


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα οικονομίας
07/12/2011





Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα οικονομίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο για να μελετήσει την κατάσταση της οικονομίας και να διαπιστώσει κατά πόσο υιοθετούνται, λαμβάνονται και εφαρμόζονται μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κρίσης που σοβεί στην ΕΕ, και ακόμη πιο ειδικά στην Ευρωζώνη.

Έδωσα όλες τις αναγκαίες πληροφορίες προς την αντιπροσωπεία για τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν, αλλά και για τα νέα μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από τη γνωστή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανέφερα ότι οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα, ουσιαστικά, τοποθετούνται στα βασικά μέτρα τα οποία θα περιληφθούν στα νομοσχέδια τα οποία η Κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σε ερώτηση εάν η Αντιπροσωπεία έκανε κάποιες επισημάνσεις ή υποδείξεις, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «εξέφρασαν τις απόψεις της Επιτροπής για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ή για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να υπάρξει τιθάσευση των δημοσιονομικών δεικτών και ιδιαίτερα του δημοσιονομικού ελλείμματος και της περιστολής του δημοσίου χρέους.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «δεν υπήρξε διαφωνία για τα μέτρα. Το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν είναι να ληφθούν μέτρα τα οποία να στοχεύουν ακριβώς σε αυτά που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή τιθάσευση του οικονομικού ελλείμματος και μείωση του δημοσίου χρέους».

Σε ερώτηση εάν θεωρούν ότι θα αποφύγουμε τον Μηχανισμό Στήριξης υπό τις περιστάσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Δεν μπήκαμε σε αυτή τη λογική της εκβιαστικής, τελοσπάντων, τοποθέτησης».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να καταδικάσω, εκ μέρους της Βουλής, με τον πιο έντονο τρόπο, την επίθεση που διενεργήθηκε εις βάρος φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, διαρκούσης εκλογικής διαδικασίας. Τέτοιας φασιστικής έμπνευσης, νοοτροπίας και πρακτικής συμπεριφορές, δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα και υπονομεύουν ευθέως τη Δημοκρατία. Και θέλω να δώσω το μήνυμα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ συμπεριφορές οι οποίες παραπέμπουν σε αναβίωση ενός απεχθούς παρελθόντος. Θα πρέπει να παταχθούν αυτά τα νοσηρά και απεχθή φαινόμενα εν τη γενέσει τους».