9/12/11


Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας μετά από συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Τύπου
09/12/2011



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, μετά την πρωινή συνάντηση εργασίας που είχε με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, απάντησε σε ερωτήσεις ως ακολούθως:

Ερώτηση: Τι γίνεται με τη διαδικασία καταστροφής των παλαιών πυρομαχικών;

Υπουργός Άμυνας: Μετά τη μεταφορά των πυρομαχικών και των βλημάτων που υπήρχαν στο στρατόπεδο της Παλώδιας και την ασφαλή μεταφορά και φύλαξή τους σε απομακρυσμένη περιοχή, συνεχίζεται η διαδικασία καταστροφής.

Για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς καταστροφής, έχουμε αποταθεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και έχουμε επιτύχει τη συνεργασία τουλάχιστον επτά κρατών μελών του. Στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε στην Κύπρο την πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα προγραμματίσουν μαζί με τους πυροτεχνουργούς μας της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ), τη διαδικασία επιτάχυνσης της καταστροφής όλων αυτών των υλικών.

Παράλληλα έχουμε μια άλλη εξέλιξη: Η Ειδική Επιτροπή που είχε διοριστεί από τις 28 Ιουλίου έχει ολοκληρώσει εμπρόθεσμα, περί το τέλος Νοεμβρίου, τις εργασίες της, αφού επισκέφθηκε 60 στρατόπεδα και έχει επιθεωρήσει και ελέγξει όλους τους αποθηκευτικούς χώρους στους οποίους υπάρχουν πυρομαχικά, εκρηκτικά και καύσιμα της Ε.Φ. Γνωρίζουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ποια είναι η κατάσταση σε όλους αυτούς τους χώρους.

Ταυτόχρονα, με τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής έχει αρχίσει η διαδικασία για την κατασκευή ασφαλών αποθηκών, περιφράξεων, φωτισμού και συστημάτων συναγερμού ώστε σταδιακά να προχωρήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερου δείκτη ασφάλειας για να μπορεί τόσο το προσωπικό όσο και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς από την ύπαρξη, χρησιμοποίηση αλλά και την καταστροφή παρόμοιων υλικών της Ε.Φ.

Είμαστε σε μια διαδικασία ώστε να νοικοκυρέψουμε τον τομέα αυτό και να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς.

Ερώτηση: Ποια είναι η εικόνα που σας έδωσε η Ειδική Επιτροπή;

Υπουργός Άμυνας: Η εικόνα είναι ότι σε διάφορους χώρους υπήρχαν προβλήματα κατασκευαστικά, και σε θέματα ασφάλειας υπήρχαν ελλείμματα, και έχει ήδη αρχίσει η διορθωτική διαδικασία ξεκινώντας από τις πιο προβληματικές περιπτώσεις.

Ερώτηση: Πώς προετοιμάζεστε για την ανάληψη της Προεδρίας το 2012;

Υπουργός Άμυνας: Το Υπουργείο Άμυνας θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ όχι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 αλλά από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Αυτό γίνεται επειδή η Δανία δεν συμμετέχει στον Πυλώνα Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ και έτσι η Προεδρία αυτού του τομέα καθώς και οι σχετικές δραστηριότητες, διοργανώσεις, ομάδες εργασίας θα αναληφθούν από το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου από την αρχή του νέου χρόνου.

Εκτιμώ ότι το Υπουργείο και η Ε.Φ. είναι έτοιμα να αναλάβουν με επάρκεια και με αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο την Προεδρία όλων αυτών των δραστηριοτήτων και οργάνων της ΕΕ από την αρχή του χρόνου.

Ερώτηση: Ποια η εικόνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ);

Υπουργός Άμυνας: Στην ΑΟΖ, αυτές τις μέρες δεν παρατηρείται ένταση όσον αφορά στις δραστηριότητες των τουρκικών σκαφών και αεροσκαφών. Υπάρχει παρουσία στην περιοχή σκαφών, αεροσκαφών των ΗΠΑ με συχνούς ρυθμούς όπως επίσης και σκαφών και αεροσκαφών του Ισραήλ τα οποία λειτουργούν στην περιοχή πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και αφού εξασφαλίσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία τις απαιτούμενες άδειες.

Ερώτηση: Ποια είναι η πληροφόρηση σας για το ρωσικό αεροπλανοφόρο;

Υπουργός Άμυνας: Η πληροφόρηση είναι ότι κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο.

Ερώτηση: Για το επεισόδιο με τον Ανθυπίλαρχο της Ε.Φ;

Υπουργός Άμυνας: Η Ε.Φ. από την πρώτη στιγμή είναι σε επικοινωνία και συνεργασία με την Αστυνομία. Αναμένει το ανακριτικό υλικό και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πειθαρχική δίωξη.

Θέλω να αναφέρω ότι παρόμοια φαινόμενα φασιστικής συμπεριφοράς δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από άνδρες ενός στρατεύματος, μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας.

Το στράτευμα έχει αποστολή και επιτελεί την αποστολή του να υπερασπίσει την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο ρόλος του στρατεύματος. Άλλες δραστηριότητες ούτε υπάρχουν και αν κατ’ εξαίρεση εμφανιστούν θα πατάσσονται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ερώτηση: Πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο;

Υπουργός Άμυνας: Είναι μεμονωμένο φαινόμενο αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να έχει συνέχεια.