8/12/11

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη του Προγράμματος Εκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών
08/12/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να εξαγγείλω την έναρξη του Προγράμματος Εκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών. Το Πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακό διότι το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την εκπαίδευση των γενικών ιατρών στοχευμένα και πάνω σε συστηματική βάση.

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, αναγνωρίζοντας τον ουσιώδη ρόλο που διαδραματίζουν οι γενικοί/οικογενειακοί ιατροί μέσα στο σύστημα υγείας, έχει θέσει ως προτεραιότητα του την εκπαίδευση τους, επενδύοντας με τον τρόπο αυτό μακροπρόθεσμα.

Είναι γνωστό ότι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει επιφέρει πολλές υποχρεώσεις. Μέσα στα όρια της Ευρώπης, απαιτείται αυξημένη επένδυση στην οικογενειακή ιατρική, ώστε να γίνει δυνατό όπως τα συστήματα υγείας εκπληρώσουν με το δυναμικό αυτό την αποστολή τους, προς το συμφέρον των ασθενών. Η επένδυση αυτή πρέπει να σχετίζεται όχι μόνο με τους ανθρώπινους πόρους και τις υποδομές, αλλά επίσης και σε ότι αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα και την εξασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών που ταυτόχρονα θα είναι οικονομικά συμφέρουσες.

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Οι ιατροί μας, σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχώς μεταβαλλόμενες παραμέτρους, σε πραγματικά δύσκολους καιρούς παγκόσμιας οικονομικής στενότητας. Αυτές είναι οι αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η αναζωπύρωση ασθενειών, η γήρανση του πληθυσμού, οι κλιματολογικές αλλαγές, οι μετακινήσεις πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματιών υγείας και οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών, οι οποίοι σήμερα είναι πολύ πιο ενημερωμένοι σε θέματα υγείας.

Η γενική/οικογενειακή ιατρική αποτελεί έναν ακαδημαϊκό και επιστημονικό κλάδο, με το δικό του διακριτό περιεχόμενο, έρευνα, βάση επιστημονικών δεδομένων και κλινική δραστηριότητα και αποτελεί μια κλινική ειδικότητα προσανατολισμένη προς την πρωτοβάθμια φροντίδα, με κύριο ρυθμιστή τον γενικό ιατρό. Ο κύρια υπεύθυνος για την παροχή σφαιρικής και συνεχιζόμενης φροντίδας, σε συνάρτηση με την οικογένεια, την κοινότητα και την κουλτούρα, είναι ο προσωπικός ιατρός ο οποίος πάντοτε σέβεται την αυτονομία των ασθενών του.

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει από πολύ νωρίς τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στη διεθνή διάσκεψη που έγινε στο Almaty του Καζακστάν τον Σεπτέμβριο του 1978, με τη γνωστή Διακήρυξη της Alma Ata, αναγνωρίζεται η σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κοινός στόχος είναι «Υγεία για όλους».

Η υγεία, η οποία αδιαμφισβήτητα αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, προϋποθέτει έγκαιρο και σωστό σχεδιασμό πολιτικής υγείας και διαφαίνεται η ανάγκη για ένταξη της σε όλες τις πολιτικές του κράτους. Η Ευρώπη, με πρωταγωνιστή τη Φινλανδία, εντάσσει την «Υγεία σε όλες τις πολιτικές» και το θέτει ως θέμα προτεραιότητας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

Διαχρονικά, το Υπουργείο Υγείας έχει να παρουσιάσει δύο αξιόλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούν τους γενικούς ιατρούς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η πρώτη εκπαίδευση αφορά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου και το οποίο παρακολούθησαν συνολικά περίπου 170 ιατροί. Στους ιατρούς αυτούς αναγνωρίστηκε η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, 20 γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρακολούθησαν επιτυχώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Γενικής Ιατρικής», το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Βασιλικό Κολέγιο των γενικών ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των γενικών ιατρών, θα έχει ημερομηνία έναρξης τη 12η Δεκεμβρίου 2011 και θα γίνει σε συνεργασία με τη Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου. Θα εκπαιδευτούν όλοι οι γενικοί ιατροί, αυτοί που ασκούν καθήκοντα γενικής ιατρικής στα εξωτερικά ιατρεία, αστικά κέντρα υγείας, αγροτικά κέντρα υγείας, τμήματα Θαλασσαιμίας καθώς και οι ιατροί των Φυλακών. Η εκπαίδευση θα γίνεται σε συνεχή βάση και θα το παρακολουθεί ταυτόχρονα μικρός αριθμός ιατρών. Σε όλους τους ιατρούς που θα συμπληρώσουν ανελλιπώς το πρόγραμμα, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης, καθώς και μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Ως πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει τον τομέα της Δερματολογίας και θα πραγματοποιηθεί σε πιλοτική βάση στη Δερματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τη Διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κα Μαρία Ζάουρα, τους συνεργάτες της, καθώς επίσης και τη Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου για την πρωτοβουλία αυτή.

Επιπρόσθετα, θερμά συγχαίρω τον Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και την Ομάδα του, για τον άψογο προγραμματισμό των εργασιών τους και τα σημαντικά επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιήσει στον Τομέα της Εκπαίδευσης το 2011.

Αγαπητοί μου,

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία μιας νέας εποχής, όπου η γνώση αποτελεί βασικό εργαλείο προς όφελος των ασθενών μας. Το Υπουργείο δηλώνει «παρών» στην όλη διαδικασία και θα στηρίζει τις Ιατρικές Υπηρεσίες σε κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου αυτού.

Τελειώνοντας, εύχομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους κάθε επιτυχία στο έργο τους.