7/12/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
07/12/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο κ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα συζήτησε νομοσχέδια που αφορούν στην υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή ήταν τα ακόλουθα:

· Συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα απολαβών (προσαυξήσεις/ΑΤΑ) για δύο χρόνια. Αποφασίστηκε η έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους, επίσης για δύο χρόνια. Η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτούμενου. Παράλληλα, τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,5 χιλιάδες ευρώ. Όλες οι εισφορές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εκπίπτουν του Φόρου Εισοδήματος.

· Αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%.

· Αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κάτοχους ακίνητης περιουσίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

· Ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 17%, που όπως είναι γνωστό εκκρεμεί στη Βουλή από τον Αύγουστο, με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ με στόχο την κατάληξη εντός έξι μηνών.

· Εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών. Το νομοσχέδιο για τη στόχευση των κοινωνικών παροχών έχει ήδη σταλεί στη Βουλή εδώ και μερικές βδομάδες.

· Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων, όπως π.χ. α) για τη φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους και β) απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

· Επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία με στόχο τη φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ καθώς και κατάργηση ή διαφοροποίηση άλλων. Για αυτό το μέτρο γίνεται συγκεκριμένη εργασία στο Υπουργείο Οικονομικών και θα είναι ένα από τα μέτρα που θα κατατεθούν στη Βουλή με το νέο έτος.

· Λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται:

α. Παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και για μηχανογράφηση.
β. Επιταχυνόμενη απόσβεση κεφαλαίου σε επενδύσεις τομέων προτεραιότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα.
γ. Επίσπευση υλοποίησης έργων προτεραιότητας του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα εγκρίθηκε αριθμός νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή, με στόχο την έγκρισή τους πριν από τη συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού για το 2012».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς ποια από αυτά τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο της περί Εκτακτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμος του 2002-2011, για την αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%. Είναι, επίσης, το νομοσχέδιο που αφορά στις Μεταβιβάσεις και Υποθηκεύσεις Ακινήτων Νόμους, το νομοσχέδιο περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμος 2002-2011, νομοσχέδιο που αφορά στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το νομοσχέδιο που αφορά τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Γενικών Αυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα Νόμο του 2011 και αφορά στην παγοποίηση των μισθών, αλλά και γενικά αυτά που έχουμε αποφασίσει ως μέτρα για την οικονομία. Τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει νομοσχέδια ή τροποποιούνται υφιστάμενα νομοσχέδια και στέλλονται στη Βουλή.

Κάποια πράγματα θα έρθουν σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είναι το θέμα των επιδομάτων, όπου γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη εργασία, υπάρχουν θέματα που αφορούν στη φοροδιαφυγή, ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη και μια σειρά από άλλα θέματα που είναι και στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης της Κυβέρνησης και των κομμάτων στο επίπεδο της Επιτροπής που έχει συσταθεί και που χθες και σήμερα είχε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «από αυτά που έχουμε αποφασίσει σήμερα κάποια θα σταλούν στη Βουλή αύριο».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012, άρα, είναι φυσιολογικό να συζητηθούν είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό την άλλη βδομάδα στη Βουλή».

Ερωτηθείς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχει ένας σχεδιασμός που αφορά στα επόμενα τέσσερα χρόνια δηλαδή το 2011 μέχρι το 2014 με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους και οι στόχοι αυτοί αναλύονται ως εξής:

Το 2011 αναμένεται το δημοσιονομικό έλλειμμα να κλείσει γύρω στο 6%. Ο στόχος για το 2012 είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι 2,5%, το 2013 να είναι 0,5% και το 2014 να είναι μηδενικό.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, ο στόχος είναι για 65% το 2011, 66% το 2012, 65,5% το 2013 και 64,5% το 2014».

Κληθείς να πει πόσα έσοδα θα φέρουν αυτά τα μέτρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το συνολικό δημοσιονομικό μέγεθος όλων των μέτρων που έχουν προταθεί ή και εγκριθεί είναι με αναλογία δαπανών προς εσόδων 3 προς 1 και όχι 2 προς 1 όπως ήταν η δέσμευση της Κυβέρνησης, δηλαδή, είναι ακόμη καλύτερο από αυτό που έχουμε προγραμματίσει. Για παράδειγμα, το 2012 το σκέλος των εσόδων θα είναι αυξημένο κατά 249 εκ. ευρώ και το σκέλος των δαπανών μειωμένο κατά 461 εκ. ευρώ, δηλαδή συνολικά θα έχουμε ένα όφελος 710 εκ. ευρώ. Το 2013 το σκέλος των δαπανών θα είναι μειωμένο κατά 158 εκ. ευρώ και συνολικά από το 2011 μέχρι το 2014 στο σκέλος των εσόδων θα έχουμε αύξηση 264 εκ. ευρώ και μείωση στο σκέλος των δαπανών 659 εκ. ευρώ, συνολικά 923 εκ. ευρώ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για τα επιδόματα, για τα οποία έχουμε πει ότι χρειάζεται κάποια να καταργηθούν και κάποια να διορθωθούν ή να αλλάξουν, αλλά και κάποια να παραμείνουν διότι είναι απολύτως απαραίτητα, ετοιμάζεται μελέτη που θα οδηγήσει σε αποφάσεις και σε συγκεκριμένα Νομοθετήματα και αυτά θα γίνουν με το νέο έτος».

Πρόσθεσε ότι «για τα μέτρα της ανάπτυξης λαμβάνονται συνεχώς αποφάσεις και αναμένονται και άλλες αποφάσεις προς ενίσχυση του τομέα της ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν αυτά τα μέτρα θα επιτύχουν να κρατήσουν την Κύπρο μακριά από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Μια χώρα για να καταφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης πρέπει να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Εμείς, ως Κύπρος, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα ιδιαίτερα μετά την εξασφάλιση του δανείου από τη Ρωσία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτή την άποψη είμαστε καλυμμένοι. Όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα που λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, όπως οι συστάσεις της ΕΕ, οι συστάσεις των Οίκων Αξιολόγησης, το ασταθές και πολύ πιεστικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, έχοντας υπόψη την οικονομική κρίση – βλέπετε ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση στην ευρωζώνη και στην ΕΕ αναφορικά με την οικονομία. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη, από τη μια για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ και από την άλλη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας με την αντιμετώπιση σειράς στρεβλώσεων που για δεκαετίες ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία».