21/11/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στην πλατφόρμα της Noble

21/11/2011

«Πάει καλά» η προσπάθεια για ανεύρεση υδρογονανθράκων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη το πρωί στην πλατφόρμα «Όμηρος» από όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων, ενώ επισήμανε ότι το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους.



Σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση στην πλατφόρμα «Όμηρος» και την ενημέρωση που έτυχε από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Noble και για τη φιλοξενία τους και για την παρουσίαση που μάς έχουν κάνει επί τόπου εδώ στην πλατφόρμα. Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι εδώ - λέχθηκαν πολλά, δεν θα τα σχολιάσω- για να δω και να ακούσω ο ίδιος πώς πάει αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πάει καλά. Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε.

Δεύτερον, είμαι εδώ διότι θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του ‘θορύβου’, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί.

Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. Θα έλεγα όχι αυτής της γενιάς, αλλά των επόμενων. Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να ‘βάλουμε το χέρι μας’ για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως του ποιοι θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις.

Τέλος, θέλω να πω στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι μακάρι να επιτύχει αυτή η προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία: να αλλάξει στάση, να λύσουμε το συντομότερο το Κυπριακό και να συνεκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά που κάνει το παράνομο ‘κράτος’ με την Τουρκία είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και εύχομαι επιτυχίες και σε αυτό».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του στην πλατφόρμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ευχαριστώ που μας έχετε συνοδεύσει και δίνετε τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών».