17/11/11

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής
17/11/2011





Τιμούμε σήμερα τα θύματα μιας κορυφαίας και υπέροχης πράξης ηρωισμού της σύγχρονης Ελλάδας, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, που κορυφώθηκε τη 17η Νοεμβρίου 1973, αλλά και τα θύματα της επταετούς Χούντας των συνταγματαρχών. Οι φοιτητές απαίτησαν «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» σε μια κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση, που μετατράπηκε αστραπιαία σε παλλαϊκό αγώνα μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, δυστυχώς, δεν επέφερε άμεσα την πτώση της Χούντας αλλά λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1974, όταν το δικτατορικό καθεστώς κατέρρευσε κάτω από το βάρος του εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, το οποίο είχε ως συνέπεια την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% των εδαφών του νησιού μας από την Τουρκία μέχρι σήμερα.

Από το παράδειγμα της αυτοθυσίας των νέων του Πολυτεχνείου, από αυτή τη στάση ζωής για συλλογικό αγώνα αντλούμε πάντα δύναμη και πίστη για τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στην Κύπρο και στον κόσμο ολόκληρο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανήκει σε κάθε κοινωνία που αγωνίζεται ενάντια στους δικτάτορες και τους σφετεριστές, αλλά εμπεριέχει κι ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα ενάντια στην αδικία, τον ολοκληρωτισμό και την ανελευθερία.