17/11/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε γραπτό μήνυμα από τον Πρόεδρο της Κένυας

17/11/2011





Την υποστήριξη της Κένυας στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κένυας κ. Mwai Kibaki σε γραπτό μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια το οποίο διαβιβάστηκε μέσω του Αντιπροέδρου της χώρας κ. Stephen Kalonso Musyoka κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ο Πρόεδρος της Κένυας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Είναι με μεγάλη χαρά που διαβιβάζω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες μου ευχές σε σας και μέσω εσάς στην Κυβέρνηση και τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι οι μακρόχρονες, εγκάρδιες και φιλικές διμερείς σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ενισχύονται στα χρόνια που έρχονται.

Επιθυμία μου είναι να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας έτσι ώστε να καλύπτει και υφιστάμενους ανεξερεύνητους τομείς αμοιβαίου οφέλους. Είναι, συνεπώς, ειλικρινής μου ελπίδα ότι η επίσκεψη του Αντιπροέδρου κ. Stephen Kalonso Musyoka στην όμορφη χώρα σας θα παράσχει ακόμη μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εξοχότατε, θα ήθελα να επαναλάβω την υποστήριξη της Κένυας για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως, επίσης, και το κυριαρχικό της δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Θα συνεχίσουμε, συνεπώς, να συνηγορούμε υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης της ανεπίλυτης διένεξης προς όφελος της περιοχής εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Είμαι βέβαιος ότι η θητεία σας ως Προεδρεύων της ΕΕ θα δώσει μεγάλη ώθηση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αφρικής. Προσβλέπω σε μια ενδυναμωμένη συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής μας, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας στην ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για σταθερότητα στη Σομαλία όπως, επίσης, και στην αντιμετώπιση της πληγής της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Παρακαλώ, Εξοχότατε, δεχθείτε τις διαβεβαιώσεις της υψίστης εκτίμησής μου».

Αρχή