18/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην Ημερίδα του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με θέμα: «Διεθνής οικονομική κρίση και ευρωπαϊκές στρατηγικές/πολιτικές ισότητας των φύλων», στη Λευκωσία
18/11/2011





Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Ημερίδα του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με θέμα: «Διεθνής οικονομική κρίση και ευρωπαϊκές στρατηγικές/πολιτικές ισότητας των φύλων».

Συγχαίρω την Υπεπιτροπή Οικονομικών του Εθνικού Μηχανισμού για την πρωτοβουλία αυτή και ιδιαίτερα τη Συντονίστρια Ευρωβουλευτή κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου η οποία, απ’ οποιαδήποτε έπαλξη κι αν βρίσκεται, συνεχίζει τον αγώνα για εμπέδωση της ισότητας στην κοινωνία μας.

Η διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας, σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση και ο Εθνικός Μηχανισμός στο μείζον αυτό ζήτημα, με στόχο την αναχαίτιση, στον βαθμό του δυνατού, των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Τάσο Γεωργίου για τη στήριξη που παρέχει στον Εθνικό Μηχανισμό και, βέβαια, για την εισήγησή του καθώς και τον Καθηγητή κ. Λούη Χριστοφίδη ο οποίος με τη δική του παρέμβαση θα φωτίσει τις διάφορες πτυχές του ζητήματος.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζω στην Κύπρο την κα Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας, μια διακεκριμένη γυναικεία προσωπικότητα, ακαδημαϊκό, με αξιοσημείωτη συμβολή και δράση στα θέματα ισότητας των φύλων τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία και συμβολή των διακεκριμένων ομιλητών στη σημερινή Ημερίδα θα αναδείξει το διαφορετικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά και την ανάγκη όπως στα μέτρα που προωθούνται για την αντιμετώπισή της λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η διάσταση του φύλου.

Με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, αλλά και πρόσφατη έρευνα του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία που επιχορήγησε ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, φαίνεται ότι οι γυναίκες πλήττονται εντονότερα από την οικονομική κρίση λόγω του ότι είναι κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτες, αμείβονται χαμηλότερα απ’ ότι οι άνδρες, ανελίσσονται πολύ πιο δύσκολα και απολύονται πολύ πιο εύκολα, ενώ διατρέχουν αυξημένο τον κίνδυνο της φτώχειας.

Πρόσθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις κρατικές υπηρεσίες κοινωνικών παροχών και ωφελημάτων, τομείς οι οποίοι συνήθως υφίστανται και τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές περικοπές σε τέτοιες περιόδους.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γεγονός ότι πολλά σημαντικά και θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας σ’ ό,τι αφορά την αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στον τομέα της εργασίας και οικονομίας.

Έχουν ψηφιστεί σημαντικές νομοθεσίες οι οποίες κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ισομισθία, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, την προστασία της μητρότητας και τη γονική άδεια. Οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την προώθηση σύγχρονων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, που ξεπέρασε το 63%, αλλά και το επίπεδο μόρφωσής τους - αποτελούν σήμερα πέραν του 50% των πτυχιούχων Πανεπιστημίου - , εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, τα οποία αντανακλούν κυρίως τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Η στήριξη και ενδυνάμωση όλων των γυναικών, και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των ανέργων, των χαμηλά αμειβόμενων, των αγροτισσών, των ηλικιωμένων, των μονογονιών, των γυναικών με αναπηρίες και χρόνια νοσήματα κ.ά., εντάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2007-2013.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικονομική ενδυνάμωση και ανεξαρτησία των γυναικών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών όπως αυτή εκφράζεται στα πλαίσια της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα 2010-2015, του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Ισότητα 2011-2020, καθώς και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Συνεπώς, υποβάθμιση και περιθωριοποίηση των θεμάτων ισότητας στον βωμό της οικονομικής κρίσης θα συνιστούσε αναμφίβολα οπισθοδρόμηση, κάτι που όλοι απευχόμαστε.

Με κύριο στόχο να μην διακυβευθούν τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών που με τόσους αγώνες έχουν κατακτηθεί, συγχαίρω για άλλη μια φορά την Υπεπιτροπή Οικονομικών που εργάστηκε με ζήλο για την πραγματοποίηση της σημερινής Ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαβουλεύσεις σας.