15/11/11

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους
15/11/2011





Σήμερα, επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά, να αντλήσουμε διδάγματα και να εργαστούμε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Κύπρου είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να δώσει το μήνυμα του για τη σημερινή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είπε τα ακόλουθα:

«Τα κράτη γιορτάζουν επετείους. Πέρυσι γιορτάσαμε μια ευχάριστη επέτειο, τα 50 χρόνια της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτά τα 50 χρόνια, όμως, δεν είχαμε την ευτυχία να δημιουργήσουμε άλλες επετείους οι οποίες να είναι ευχάριστες, να πανηγυρίζουμε γι’ αυτές. Αντίθετα, υπάρχουν ημερομηνίες που προκαλούν πόνο, όπως:

Δεκέμβριος του 1963, η οποία μας προκαλεί πόνο διότι αποτέλεσε την αφετηρία γεγονότων που ακολούθησαν για να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση, την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου.

15η Ιουλίου 1974, όπου το φασιστικό πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία και την πρόφαση στην Τουρκία να εισβάλει στις 20 Ιουλίου με όλα τα τραγικά επακόλουθα που οδήγησαν στην ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου.

15η Νοεμβρίου 1983, μια επέτειος που θυμίζει ή που παραπέμπει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και τελείωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου και μονιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού.

Γι’ αυτά είναι ασφαλώς ένοχοι ξένοι, οι οποίοι μεθόδευαν τη διχοτόμηση της Κύπρου τόσα χρόνια, οι επεκτατικές δυνάμεις της Τουρκίας, αλλά σίγουρα οι ευθύνες Κυπρίων δεν είναι λίγες. Σήμερα λοιπόν, επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά, να αντλήσουμε διδάγματα και την ίδια ώρα, επιτέλους, να εργαστούμε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Χρειάζεται ενότητα, η οποία είναι απαραίτητη για να οδηγήσουμε τον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή, για επανένωση της πατρίδας, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών, σε αίσιο τέλος.

Καταδικάζουμε την ίδρυση του ψευδοκράτους, μια αποσχιστική ενέργεια, την οποία οργανωμένα και στοχοπροσηλωμένα εφάρμοσε η Τουρκία, ενέργεια, η οποία, ασφαλώς, έχει καταδικαστεί με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ομόφωνα. Δεν υλοποιήθηκε ακόμη, ούτε και το 550 που ακολούθησε όταν αντάλλαξαν λεγόμενες διπλωματικές αποστολές η Τουρκία και το ψευδοκράτος ένα χρόνο αργότερα.

Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα πιο έντονη καταδίκη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και την άσκηση πιο αποτελεσματικών πιέσεων ούτως ώστε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση που περιγράφεται με σαφήνεια από το ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει επαναλάβει πλείστες τόσες φορές στη διάρκεια των τριμερών συναντήσεων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Η υλοποίηση των προνοιών αυτού του ψηφίσματος σίγουρα θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση του κράτους και του λαού. Εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι η διαιώνιση της διχοτόμησης, αλλά η επάνοδος σε μια ενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή».