24/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της αναθεωρημένης Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας, στη Λευκωσία
24/11/2011







Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση της εφημερίδας «Πολίτης» να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την παρουσίαση της εικοσάτομης αναθεωρημένης Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας.

Η εγκυκλοπαίδεια αυτή, που έγινε σε συνεργασία με τον ιστορικό/ερευνητή Άντρο Παυλίδη, αποτελεί το επιστέγασμα ενός επίπονου έργου τεσσάρων ολόκληρων χρόνων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο για την Κύπρο καλύπτοντας όλα τα θέματα που συνθέτουν το είναι αλλά και το γίγνεσθαι της χώρας μας: ιστορία, γεωγραφία, σημαντικά πρόσωπα, χώροι, μνημεία, αρχαιότητες, χλωρίδα, πανίδα, αθλητισμός, πολιτισμός, λαογραφία, λεξικό κυπριακών λέξεων και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Κύπρος από το Α – Ω σε 20 πολυτελείς τόμους με 14.000 φωτογραφίες και γραφικά, από τον πρώτο πολιτισμό στη Χοιροκοιτία το 9.000 π.Χ. μέχρι την Κύπρο της Ανεξαρτησίας του 1960, της Ευρώπης του 2004 και της Ευρωζώνης του 2008.

Γραμμένη από 100 Πανεπιστημιακούς και ερευνητές, η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια είναι η μοναδική εγκυκλοπαίδεια που υπάρχει για την Κύπρο και ως εκ τούτου φιλοδοξεί να αποτελέσει το πλέον απαραίτητο βοήθημα για τους μαθητές, τους φοιτητές αλλά και τον κάθε πολίτη που θέλει να μάθει για την πατρίδα του.

Επιθυμώ στο σημείο αυτό να συγχαρώ τόσο την εφημερίδα «Πολίτης» όσο και τον ιστορικό/ερευνητή Άντρο Παυλίδη για το έργο που έχουν επιτελέσει μέσα από το σημαντικό αυτό συγγραφικό έργο.

Εύχομαι ότι η εγκυκλοπαίδεια αυτή θα κοσμεί τις βιβλιοθήκες του κάθε σπιτιού του τόπου μας και ότι σύντομα θα δούμε και άλλα σημαντικά έργα της εφημερίδας σας και του εκλεκτού συγγραφέα Άντρου Παυλίδη.

Πρωτοβουλίες όπως και αυτή γίνονται δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από την πολιτεία γενικότερα και πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους Οργανισμούς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι και να ευχηθώ κάθε καλό σε όλους.