23/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στη συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Ενημέρωση για τις παγκόσμιες 16ημερες δραστηριότητες εναντίον της βίας κατά των γυναικών», στη Δημοσιογραφική Εστία
23/11/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, με την ευκαιρία των παγκόσμιων 16ήμερων εκδηλώσεων εναντίον της βίας κατά των γυναικών.

Συγχαίρω τον Σύνδεσμο και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του κα Αλίκη Χ’’ Γεωργίου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής συνέντευξης, καθώς και για τις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλουν για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει στον τόπο μας, τόσο στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης όσο και στον τομέα της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που ως γνωστόν στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.

Σημειώνεται ιδιαίτερα η θέσπιση εξειδικευμένης νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία, η σύσταση και λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, η σύσταση ειδικού Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια στην Αστυνομία, η στήριξη Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών για την υλοποίηση δράσεων, περιλαμβανομένης της λειτουργίας καταφυγίου θυμάτων, και τέλος η ετοιμασία του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βία στην Οικογένεια (2010-2013).

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει καίρια και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα (2007-2013), το οποίο περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τη Βία κατά των Γυναικών. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης την περίοδο 2007-2010, στον τομέα αυτό σημειώθηκε και η μεγαλύτερη πρόοδος.
Ο Εθνικός Μηχανισμός, μέσω των επιχορηγήσεων που παρέχει, στέκεται πάντοτε αρωγός σε παρόμοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, ενώ μέσω της ειδικής Υπεπιτροπής που έχει συστήσει, οι προσπάθειες του στον τομέα αυτό έχουν εντατικοποιηθεί.

Υπενθυμίζω ότι πέρσι ανέλαβε τον συντονισμό των 16ήμερων δραστηριοτήτων για τη βία κατά των γυναικών και αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών.

Φέτος, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων, στα πλαίσια των οποίων θα μοιραστούν μοβ κορδέλες/σήματα σε δημοσιογράφους, βουλευτές, τηλεπαρουσιαστές κ.ά., με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της βίας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών γύρω από το θέμα αυτό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εν όψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προγραμματίζει τη διοργάνωση πανευρωπαϊκού συνεδρίου υψηλού επιπέδου για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, στα πλαίσια του οποίου θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα αυτό.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν μέχρι την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Είναι γι’ αυτό που καλώ όλους: κυβερνητικές Υπηρεσίες, νομοθετική εξουσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς εταίρους, οργανώσεις, εκπαιδευτικό σύστημα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να συστρατευθούν στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από ανισότητες, διακρίσεις και κάθε μορφής βία.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού η Διοικητικός Λειτουργός