21/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», προχθές, στην Πάφο
21/11/2011





Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση στην οποία έχουν συγκεντρωθεί εκλεκτοί φίλοι του Συλλόγου και υψηλοί προσκεκλημένοι για να τιμήσουν τη συμπλήρωση 50χρόνων ένδοξης πορείας του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», ενός φορέα πνευματικής και αθλητικής καλλιέργειας και ανάπτυξης. Με την προσφορά του στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου μας, ο Σύλλογος «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» συμβάλλει στην ενίσχυση και προβολή της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας και του κυπριακού αθλητισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1961 εις μνήμην του έφηβου αθλητή, ήρωα και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για τη θυσία του για την ελευθερία της πατρίδας μας, διατηρεί άσβεστη τη μνήμη της θυσίας του ήρωα και υπηρετεί τον πολιτισμό και τον αθλητισμό με αξιόλογες δραστηριότητες στους τομείς του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, των γραμμάτων και ιδιαίτερα του αθλητισμού με την πολύχρονη επιτυχημένη παρουσία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Συλλόγου στο Κυπριακό Πρωτάθλημα. Από το έτος ίδρυσης του Συλλόγου μέχρι σήμερα, διοργανώνονται μεταξύ των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων της επαρχίας Πάφου προς τιμήν του ήρωα τα «Ευαγόρεια», τα οποία περιλαμβάνουν ημερίδα, η οποία συνδιοργανώνεται κάθε δύο χρόνια με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκκλησιαστικό και φιλολογικό μνημόσυνο, αγώνα ανώμαλου δρόμου και μεταφορά της φλόγας από την πατρική οικία του ήρωα στη Τσάδα μέχρι τον ανδριάντα του. Ο Σύλλογος διοργανώνει επίσης αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της χορωδίας του, αλλά και Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών. Η χορωδία του Συλλόγου συμμετέχει επίσης σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη και συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης στο εξωτερικό.

Η έκδοση του λευκώματος του Συλλόγου, «1961 - 2011, 50 χρόνια ένδοξης πορείας», το οποίο παρουσιάζεται απόψε, συνιστά μία καταγραφή της λαμπρής πορείας του Συλλόγου, η οποία θα επαναφέρει στη μνήμη των παλιών τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του Συλλόγου, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ανεκτίμητο εργαλείο γνώσης για τους νεότερους.

Οι δράσεις του Συλλόγου στοχεύουν στην υγιή απασχόληση και έκφραση των νέων μας. Με την ανέγερση του Μεγάρου του Συλλόγου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2006, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η πολιτιστική υποδομή της Πάφου, η οποία έχει μια μακρά παράδοση πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς στον τόπο μας. Με την αίθουσα εκδηλώσεων, τη βιβλιοθήκη, τους εκθεσιακούς και μουσειακούς χώρους, τα γραφεία και τις άλλες σύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνει, το Μέγαρο λειτουργεί ως μια σημαντική εστία πολιτισμού και αθλητισμού για την πόλη και ολόκληρη την επαρχία της Πάφου, παρέχοντας την ευκαιρία στους νέους της Πάφου να ασχοληθούν με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, έχοντας πάντα ως ζωντανό πρότυπο τον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον ποιητή και αθλητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη του πνεύματος και της γενναίας πράξης.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια δίπλα στον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στηρίζοντας οικονομικά, όσον αυτό είναι δυνατόν, το έργο και την προσφορά του.

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα μου, απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, καθώς επίσης και σε όλους όσοι συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην ίδρυση του, αλλά και στην πολύχρονη και αξιόλογη προσφορά του στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού στην Κύπρο και εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο του.