20/11/11

Εγκριση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2012

20/11/2011

Πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων - Προϋπολογισμός (ECOFIN-BUDGET). Την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Διευθυντής Προϋπολογισμών του Υπουργείου Οικονομικών κ. Σταύρος Μιχαήλ.



Η Σύνοδος προετοίμασε τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τη διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το έτος 2012, η οποία ακολούθησε, καθώς η Συνθήκη της Λισαβόνας προνοεί διαδικασία συναπόφασης των τριών πλευρών της δημοσιονομικής αρχής για έγκριση του ετήσιου Προϋπολογισμού.

Με την επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2012, το σύνολο του οποίου ανέρχεται σε περίπου 147 δις ευρώ σε πιστώσεις υποχρεώσεων και σε 129 δις ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Ο Προϋπολογισμός αναμένεται να επικυρωθεί στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την 1/12/11.

Το Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τον Προϋπολογισμό του 2012 και με ειδική πλειοψηφία τον Διορθωτικό Προϋπολογισμό Αρ. 6/11 που προνοεί, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των πληρωμών για το Ταμείο Συνοχής, για τα προγράμματα έρευνας και της κοινοτικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Επίσης, τα τρία μέρη συμφώνησαν όπως η Επιτροπή παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό τον επόμενο Διορθωτικό Προϋπολογισμό Αρ. 7/11 για την παραχώρηση 38 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ως βοήθεια σε κράτη μέλη που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές.

Εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, δηλώσεις που καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει και κατά το επόμενο έτος διορθωτικό προϋπολογισμό, σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι ψηφισθείσες πιστώσεις πληρωμών για κάλυψη πληρωμών για την ανταγωνιστικότητα, την πολιτική συνοχής, την αγροτική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, καθώς και τις εξωτερικές δράσεις της Ένωσης. Επίσης, εγκρίθηκε δήλωση που καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει - σε περίπτωση ανάγκης- μηχανισμούς για αποφυγή κρίσεων όπως η περσινή που προκλήθηκε από τα φονικά βακτήρια στον τομέα παραγωγής φρούτων και λαχανικών. Συμφωνήθηκε, επίσης, να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την πρόσθετη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος για την παραγωγή ενέργειας με τη μέθοδο σύντηξης (ITER) για τα επόμενα δύο χρόνια, ύψους 1.3 δις ευρώ.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η παραχώρηση βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε περιληφθεί στη αρχική πρόταση της Επιτροπής, ενώ εγκρίθηκε πρόσθετα και η χορηγία ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για συνέχιση της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, μετά από τροπολογία που υποβλήθηκε από κοινού από ευρωβουλευτές της Κύπρου, Γερμανίας και Μάλτας.