5/11/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια του κτηρίου του 245ου Συστήματος Ύψωνα της Επαρχιακής Εφορείας Προσκόπων Λεμεσού
05/11/2011







Είναι με ξεχωριστή χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στον Ύψωνα, για να τελέσω τα εγκαίνια του κτηρίου του 245ου Συστήματος της Επαρχιακής Εφορείας Προσκόπων Λεμεσού.

Ο Προσκοπισμός είναι Κίνημα κοινωνικής προσφοράς με έμφαση στην υγιή απασχόληση της νέας γενιάς.

Ο Προσκοπισμός είναι μια Κίνηση για νέους. Ακόμα και για όσους θέλουν να νιώθουν νέοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Είναι μια Κίνηση σε μια διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο. Εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις συνθήκες της κοινωνίας και προσφέρει, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, τις υπηρεσίες της στο κοινωνικό σύνολο. Σφυρηλατεί συνθήκες ενεργού συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι και προωθεί το πνεύμα της συλλογικότητας και της συνεργασίας.

Από το 1913 που ιδρύθηκε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, εξαπλώνεται συνεχώς γιατί ανταποκρίνεται στο νεανικό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο συναδέλφωσης, έναν κόσμο ειρηνικό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τα τελευταία 25 χρόνια τα μέλη του έχουν διπλασιαστεί, μετατρέποντας έτσι τον προσκοπισμό σε ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα.

Μέσα από το επωφελές, πολλαπλά χρήσιμο κι ενδιαφέρον πρόγραμμά του, μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, ο Προσκοπισμός πετυχαίνει τον σκοπό του που είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των ψυχικών, πνευματικών και κοινωνικών ικανοτήτων των νέων ώστε να καταστούν χρήσιμοι και υπεύθυνοι πολίτες με επίγνωση της ευρύτερης αποστολής τους ως μέλη της τοπικής, της εθνικής και της διεθνούς κοινωνίας.

Είναι μια ευκαιρία που προσφέρεται στους νέους, που τους ενισχύει πολύπλευρα στη ζωή τους. Είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να βελτιώνει αποτελεσματικά τις σχέσεις ανάμεσα στις γενεές ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη αμοιβαία κατανόηση. Οι ενήλικοι που υπηρετούν στον Προσκοπισμό, εκπαιδεύονται και αποκτούν χρήσιμες εμπειρίες για την ατομική τους βελτίωση και εξέλιξη.
Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου έγινε πλήρες μέλος της Παγκόσμιας Προσκοπικής οικογένειας το 1961 και χαίρει εκτίμησης για το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται.

Είμαστε στις παραμονές των 100 χρόνων του Σώματος Προσκόπων Κύπρου. Η προσφορά του στο πολύπαθο νησί μας είναι πολύ μεγάλη.

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου δίνει το παρών του σε κάθε σάλπισμα της πατρίδας μας, τόσο σε καιρούς ειρηνικούς όσο και στις δύσκολες στιγμές της τουρκικής ανταρσίας το 1963 και της εισβολής του 1974. Δεκάδες είναι οι ήρωες πρόσκοποι που έπεσαν υπέρ πατρίδος στις μάχες της Τηλλυρίας και στα άλλα πολεμικά μέτωπα κατά την τουρκική εισβολή. Χιλιάδες είναι και οι πρόσκοποι κάθε ηλικίας οι οποίοι έτρεξαν να προσφέρουν υπηρεσίες σε κάθε προσπάθεια ανακούφισης των προσφύγων μας. Αποδίδουμε σήμερα τιμή σε όλους τους προσκόπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει περήφανο για την εθνική και κοινωνική του δράση και για την ενεργό συμμετοχή του σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσκοπικές δραστηριότητες.

Το 245ο Σύστημα Προσκόπων Ύψωνα, του οποίου τελούμε σήμερα τα εγκαίνια, ιδρύθηκε το 1963 κάτω από αντίξοες συνθήκες με πρώτο αρχηγό τον Χριστοφή Αριστείδου Παλούζα. Ανέπτυξε πλούσια δράση και έδωσε δυναμικά το παρών του τόσο στην κοινότητα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, το 1971 λόγω έλλειψης Βαθμοφόρων, ανέστειλε τη λειτουργία του.

Το 1989 το 245ο Σύστημα Προσκόπων Ύψωνα επαναδραστηριοποιείται και ξεκινά τη λειτουργία του στην κεντρική αποθήκη του χωριού.

Το 2010–2011 το Σύστημα στεγάστηκε στην αίθουσα του Παρεκκλησιού του Αγίου Ραφαήλ που ευγενώς το παραχώρησε ο Πάτερ Ιωακείμ.

Τελώντας σήμερα τα εγκαίνια του 245ου Συστήματος Προσκόπων Ύψωνα, εύχομαι συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη, δημιουργικές πρωτοβουλίες και ανταπόκριση στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας για μια υγιή απασχόληση ιδιαίτερα της νέας γενιάς της πατρίδας μας.