14/11/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο περιθώριο της 4ης Συνόδου Κορυφής του «Economist» για την Ενέργεια

14/11/2011





Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι ανυπερθέτως η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο της 4ης Συνόδου Κορυφής του «Economist», στη Λευκωσία, με θέμα «Αειφόρος, ανταγωνιστική και ασφαλής ενέργεια στην Ευρώπη», την έναρξη των εργασιών της οποίας κήρυξε σήμερα το πρωί.

Μετά την έναρξη των εργασιών ο κ. Χριστόφιας απάντησε σε ερωτήσεις συνέδρων. Ερωτηθείς γιατί η Κύπρος δεν προχωρά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, είπε ότι «δεν θέλω να απλοποιώ τα πράγματα, αλλά νομίζω ότι από μόνα τους είναι λίγο απλά. Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα για να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς. Το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει – διότι γνωρίζετε ότι εμπλέκεται και η Τουρκία σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα – και να προχωρήσουμε από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας».

Σε ερώτηση συνέδρου αν με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει πραγματική βελτίωση στο να «σπάσει» το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να επιλύσει τα όποια προβλήματα ορθώνονται μπροστά μας, μαζί με την Τουρκία. Η αιτία της μη επίλυσης των προβλημάτων ή, αν θέλετε, της μετατροπής τους σε ακόμη πιο σύνθετα, είναι η πολιτική της Τουρκίας. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται και ο ρόλος της στην περιοχή γίνεται κρίσιμος, αντί να διαδραματίζει ρόλο ειρηνοποιού διαδραματίζει ένα ρόλο επεκτατικό. Ακόμα και σε ό,τι αφορά στην Αραβική Άνοιξη, η προσπάθεια της Τουρκίας, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Η Τουρκία δεν προσπαθεί να επενεργήσει θετικά σε ό,τι αφορά σε δημοκρατικές αλλαγές στις χώρες της γειτονίας μας, τις αραβικές, αλλά προσπαθεί να τις ποδηγετήσει.

Είναι νωρίς, βέβαια, να βγάλει κανείς απόλυτα και σταθερά συμπεράσματα. Αλλά οι κίνδυνοι ποδηγέτησης προς διάφορες κατευθύνσεις από πλευράς της Τουρκίας είναι ουσιαστικά επεκτατικοί όχι επί κράτους, αλλά επεκτατικοί σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της περιοχής και των ηγετικών δυνάμεων αυτών των χωρών και αυτές οι προσπάθειες είναι ήδη εμφανείς.

Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης δεν προσφέρεται για την Κύπρο για να την αξιοποιήσει σε σχέση με την Τουρκία, υπό την έννοια ότι η Προεδρία είναι κάτι που εκπροσωπεί ολόκληρη την ΄Ενωση. Δεν θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα – και δεν θα δώσουμε το μήνυμα – ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την Προεδρία για να καταπιέσουμε την Τουρκία. Η ίδια η Τουρκία καταπιέζει τον εαυτό της σε σχέση με την Προεδρία διότι, δυστυχώς, δηλώνει απροκάλυπτα ότι θα διαρρήξει και τις σχέσεις της με την ΕΕ αν και όταν θα αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία.

Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι ανυπερθέτως η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από το Συμβούλιο της ΕΕ και από την Κυπριακή Δημοκρατία, φυσιολογικά.

Θέλουμε και το προσπαθούμε μέχρι τότε η Τουρκία – και έχω στείλει και μηνύματα από το βήμα της εκδήλωσης αυτής – να λογικευτεί ούτως ώστε να εξομαλυνθεί η σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και, βεβαίως, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, διότι η πολιτική της Τουρκίας την εμποδίζει να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία. Δεν είναι η Κύπρος που τη σταματά, είναι η ίδια η πολιτική της που την έχει αυτοεγκλωβίσει. Συνεπώς, εμείς θα ασκήσουμε την Προεδρία της ΕΕ με τη σφραγίδα της Κύπρου, όχι όμως Προεδρία που θα εξυπηρετεί απλώς τα κυπριακά συμφέροντα. Μια αντικειμενική Προεδρία από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να εξυπηρετεί και τα κυπριακά συμφέροντα, αλλά είναι περισσότερο ριψοκίνδυνο εάν εμείς θέσουμε πολύ έντονα τη σφραγίδα της Κυπριακής Προεδρίας σε σχέση με την Τουρκία. Για αυτό θα είμαστε προσεκτικοί».