14/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά στην τελετή λήξης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εθελοντών που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου στις 12 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία
14/11/2011





Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να κηρύξω τη λήξη των εργασιών του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εθελοντών, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου.

Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής, οι οποίοι κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να αγκαλιάσουν επαρκώς δύο σημαντικές έννοιες, αυτή του εθελοντισμού και αυτήν της εκπαίδευσης, απαραίτητες και οι δύο σε μια σύγχρονη κοινωνία που αποσκοπεί στην ευημερία του συνόλου, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης αναφέρθηκε επιτυχώς στους θεσμούς και τις βασικές αρχές του εθελοντισμού, καθώς επίσης και στα δικαιώματα και υποχρεώσεις του εθελοντή. Επιπρόσθετα, έχει αναφερθεί στις διάφορες μορφές μυοπάθειας και στη θεραπευτική αντιμετώπισή της, δίδοντας παράλληλα ιδιαίτερη σημασία στις ψυχοκοινωνικές επιδράσεις της ασθένειας στο άτομο και την οικογένειά του καθώς και στις βασικές δεξιότητες της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Η σημερινή εκδήλωση φέρνει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι διαδραματίζουν ο καθένας ξεχωριστά ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη σφαιρική αντιμετώπιση της νόσου. Η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα και οι εθελοντές φίλοι δηλώνουν παρόντες στη στήριξη του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, γεγονός που προμηνύει αγαστή συνεργασία σε πολυτομεακό επίπεδο.

Ο εθελοντισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα το συμπλήρωμα κάθε σύγχρονης κοινωνίας, θεσμός ο οποίος γίνεται αναγκαιότητα στις μέρες μας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δυσχέρειας την οποία αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό.

Αυτός αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εταίρο του κράτους για την επίτευξη κοινωνικών στόχων και την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής. Μέσω του εθελοντισμού προωθείται η ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται την αγάπη και την αλληλεγγύη της κοινωνίας.

Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια. Όλοι οι πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι εθελοντές, ανεξάρτητα από κοινωνικο- οικονομικό στρώμα, ηλικία, φύλο και εκπαιδευτκό υπόβαθρο. Είναι μια πράξη μέσα από την οποία αποκτούν νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητά τους, κατακτώντας έτσι μια καινούργια αρετή - την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σωστή διαφώτιση του ευρύτερου κοινού γύρω από τις σοβαρές αυτές παθήσεις και την ευαισθητοποίησή του, με απώτερο πάντα σκοπό τη στήριξη των πασχόντων συνανθρώπων μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση των εθελοντών γύρω από τις συγκεκριμένες παθήσεις, αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην απόκτηση και διεύρυνση βασικών γνώσεων. Τελικός σκοπός της κατάρτισης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη μαθησιακών ικανοτήτων ούτως ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματικά και με επάρκεια στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Παράλληλα, το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εθελοντών αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του Συνδέσμου Φίλων Μυοπαθών με τους ίδιους τους μυοπαθείς, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεύρυνση των κοινωνικών δικτύων σε παγκύπρια βάση.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στη στενή συνεργασία του Συνδέσμου Μυοπαθών και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, όπου η έρευνα και οι αναγκαίες υπηρεσίες δημιουργούν προϋποθέσεις για την όσο το δυνατό καλύτερη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς αυτούς.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η υγεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο αγαθό του ανθρώπου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων. Ο ρόλος της πολιτείας, και ειδικότερα του Υπουργείου Υγείας, είναι να στηρίξει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο και αυτή την ομάδα ασθενών, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι συνεχείς προσπάθειες όλων μας, και κυρίως του Συνδέσμου, θα καθιερώσουν τη σημερινή εκδήλωση ως θεσμό και προσωπικά ευελπιστώ ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις, με απώτερο πάντα σκοπό την ευημερία του πάσχοντος συνάνθρωπού μας.