10/11/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του έργου διαπλάτυνσης και αναβάθμισης τμήματος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού

10/11/2011





Ευχαριστώ τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια και να παραδώσω στην κυκλοφορία το αναβαθμισμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού το οποίο εκτείνεται από την Αλάμπρα μέχρι τη Λευκωσία. Το εν λόγω τμήμα του αυτοκινητοδρόμου έχει τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο παγκύπρια και διακινεί ημερησίως πέραν των 63.000 οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις. Έχουμε όλοι ζήσει τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίζονταν σε αυτό τον δρόμο σε ώρες αιχμής, με κυκλοφορία της τάξης των 4.000 οχημάτων ανά ώρα. Αυτή η πραγματικότητα καταδείκνυε την ανάγκη για διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου. Η Κυβέρνησή μας δίνει έμφαση σε έργα υποδομής τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο από χιλιάδες συμπατριώτες μας καθημερινά και απαλλάσσει από αχρείαστο άγχος.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου, ασφαλούς και άνετου οδικού δικτύου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας, γιατί στην Κύπρο ο κύριος τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων ή προσώπων είναι μέσω των δρόμων και των οχημάτων. Το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας μας και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να σταματήσει να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών αλλά και της οικονομίας του τόπου. Η προσφορά του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων στην οδική ασφάλεια είναι τεράστια, αφού ένας αυτοκινητόδρομος είναι μερικές φορές ασφαλέστερος από ένα συνηθισμένο δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Βεβαίως, αν οι οδηγοί δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας της τροχαίας και 100 λωρίδες κυκλοφορίας να κατασκευάσουμε θα γίνονται δυστυχήματα.

Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε ακόμη τα δυστυχήματα σε αυτό το τμήμα του δρόμου. Και γενικά θα το θέλαμε αυτό σε όλους τους δρόμους της Κύπρου.

Η διεθνής οικονομική κρίση που ταλανίζει την υφήλιο δεν άφησε ανεπηρέαστη την Κύπρο. Ωστόσο, με σύνεση, προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα προωθούμε εκείνα τα αναπτυξιακά έργα που μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική και προοπτική στην οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που εκτελέστηκε με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή και στο συμβόλαιό του, ύψους €32,4 εκ., περιλαμβανόταν και πρόνοια για ανταμοιβή (το γνωστό “bonus”), μια καινοτομία που λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά. Το έργο παραδίδεται σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από τη συμβατική του ημερομηνία. Η πρόνοια της ανταμοιβής έδωσε κίνητρο στην κοινοπραξία να εστιάσει την προσοχή της στην ταχύτερη συμπλήρωση των εργασιών, αποφεύγοντας την υποβολή οποιωνδήποτε απαιτήσεων. Από την έγκαιρη συμπλήρωση των εργασιών προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος και άλλα πολλά οφέλη για τον μέσο πολίτη, μέρος των οποίων θα καταβληθεί στην κοινοπραξία ως ανταμοιβή.

Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που παραδίδεται σήμερα αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, το ταμείο του οποίου χρηματοδότησε το έργο σε ποσοστό 10% ενώ το υπόλοιπο μέρος χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την αναβάθμιση του δρόμου είναι πολλά, με κυριότερα την εξοικονόμηση χρόνου, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση των ρύπων και την μεγαλύτερη άνεση ταξιδίου. Με τη διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου η μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα δυστυχήματα που παρατηρούνταν και στις δύο κατευθύνσεις κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής, τα Σαββατοκυρίακα και την καλοκαιρινή περίοδο θα απαμβλυνθούν σημαντικά και θα βελτιωθούν πολύ οι συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Επιπλέον, με την κατασκευή του κόμβου Μεγάλου Αλεξάνδρου, που περιλαμβανόταν στο έργο αυτό, αναμένεται ότι θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες κυκλοφορίας και η διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Λευκωσίας και στις βιομηχανικές ζώνες Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου Νήσου.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου. Ιδιαίτερα συγχαίρω το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων που προώθησε τη διαδικασία μελέτης-κατασκευής και επέβλεψε με επιτυχία την υλοποίηση του έργου. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω και στους κατασκευαστές του έργου, κοινοπραξία Cybarco – Iacovou, που εργάστηκαν σκληρά και προγραμματισμένα και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο σε λιγότερο χρόνο απ’ ότι ήταν η συμβατική τους υποχρέωση. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Τοπικές Αρχές για την κατανόηση και τη συμβολή τους στην προώθηση του έργου.

Θέλω να συγχαρώ το Τμήμα Τροχαίας και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για τη σκληρή δουλειά την οποία όλον αυτό το χρόνο είχατε κάνει για να αποφευχθούν δυστυχήματα και για να βοηθήσετε τον κόσμο να 'φωνάζει' λιγότερο. Διότι, φυσιολογικά, ο κόσμος δυσανασχετούσε ένεκα των προβλημάτων που δημιουργούσε η κατασκευή του έργου και η συμφόρηση.

Υπάρχουν δύο Υπουργοί εδώ, ένας πρώην και ο σημερινός, και απουσιάζει η τρίτη Υπουργός που πέρασε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και οι οποίοι ήταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι που επιθεωρούσαν και επέβλεπαν την κατασκευή του έργου. Θέλω να τους συγχαρώ θερμά για τη συμβολή τους στο όλο έργο και για την ολοκλήρωση της κατασκευής του.