10/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά στην εναρκτήρια τελετή της εντόπιας εκπαίδευσης για τη διαπίστευση κλινικών εργαστηρίων, στη Λευκωσία
10/11/2011





Με μεγάλη μου χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή της εντόπιας εκπαίδευσης που διοργανώνεται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και που είναι αφιερωμένη στη διαπίστευση κλινικών εργαστηρίων. Όπως είναι γνωστό, ο εργαστηριακός τομέας είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ακόμη πιο πολύ οι ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα κλινικά εργαστήρια.

Η σημασία των κλινικών εργαστηρίων στη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών και παθήσεων, αλλά και στη διεξαγωγή αναλύσεων που έχουν σχέση με τη πρόληψη γενετικών παθήσεων, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επομένως επικροτώ και συγχαίρω τους διοργανωτές αυτής της ημερίδας που διεξάγεται στο πλαίσιο της εντόπιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Υγείας.

Η διαπίστευση και επαγγελματική διαχείριση των κλινικών εργαστηρίων αποτελεί σήμερα υποχρέωση όλων όσοι θέλουν να προσφέρουν εργαστηριακές αναλύσεις/υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής και ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όσον αφορά τις κρατικές ιατρικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Υγείας επί σειρά ετών έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τα κλινικά εργαστήρια των νοσηλευτηρίων μας να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με σύγχρονη τεχνολογία και επαρκώς στελεχωμένα με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Από τους ίδιους τους υπεύθυνους των εργαστηρίων εξαρτάται τόσο η ορθολογιστική διαχείρισή τους όσο και η προώθηση της διαπίστευσης των αναλύσεων που διεξάγουν, ώστε να προσφέρουν την αναμενόμενη ποιοτική υπηρεσία προς τους Κύπριους ασθενείς. Από την άλλη, τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια βρίσκονται κάτω από τον καλώς νοούμενο έλεγχο του Υπουργείου Υγείας με την εισαγωγή εγγραφής και επιθεώρησης των ιδιωτικών κλινικών εργαστηρίων με βάση τη νομοθεσία του 1988.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εγγραφής των Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων, τους Επιθεωρητές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ετοιμάζει σήμερα προσχέδιο εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας του 1988. Η διαπίστευση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτού του εκσυγχρονισμού.

Πρόθεση, επίσης, του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση του θεσμού των επιθεωρήσεων των κλινικών εργαστηρίων ώστε να παρακολουθείται και η εφαρμογή της βελτιωμένης νομοθεσίας. Το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει επίσης στην ένταξη των κρατικών κλινικών εργαστηρίων σε προσφερόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα διαπίστευσης/αναγνώρισης και σε εξειδικευμένους τομείς.

Ανασκοπώντας κανείς το πρόγραμμα της σημερινής ημερίδας, αλλά και αναγνωρίζοντας τους εκλεκτούς ομιλητές, διαβλέπει πως η ημερίδα θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το ευρύ φάσμα της διαπίστευσης αλλά και διαχείρισης των κλινικών εργαστηρίων, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ερέθισμα για μελέτη, σχεδιασμό και σταδιακή εφαρμογή της διαπίστευσης των κλινικών εργαστηρίων μας.

Η εμπειρία από την Ελλάδα, η ευρύτερη γνώση και εφαρμογή του θεσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η μέχρι σήμερα εμπειρία διαπίστευσης κλινικών εργαστηρίων στην Κύπρο θα θέσουν τα θεμέλια για την επέκταση του θεσμού διαπίστευσης στον τόπο μας.

Καλωσορίζω θερμά τους εκλεκτούς ομιλητές από την Ελλάδα, Ολλανδία και Κύπρο και τους ευχαριστώ που παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά τους βρίσκονται σήμερα μαζί μας για να μοιραστούν τις εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες τους στο θέμα της διαπίστευσης και διαχείρισης των κλινικών εργαστηρίων. Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές, ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.