25/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση προς τιμήν των 65 χρόνων από την ίδρυση του Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιακός» Πηγής Αμμοχώστου, στην Ορόκλινη
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.







Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να βρίσκομαι μαζί σας εδώ απόψε για να τιμήσουμε τα 65 χρόνια από την ίδρυση του Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιακός» Πηγής Αμμοχώστου.

Η ιστορία του Σωματείου «Ολυμπιακός» Πηγής Αμμοχώστου είναι πλούσια και πολύπλευρη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του χωριού Πηγή και του Λαϊκού Κινήματος. Γέννημα και θρέμμα καιρών πραγματικά δύσκολων, το Σωματείο διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων της κοινότητας. Είτε αυτές αφορούσαν πολιτικούς αγώνες, είτε αφορούσαν στους αγώνες για επίλυση κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, στη μορφωτική, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη, είτε, τέλος στη συμμετοχή στα κοινά.

Το πρώτο Σωματείο με κοινωνική, εθνική και αθλητική δράση ιδρύθηκε στην Πηγή το 1938 με την ονομασία Αναγνωστήριο «Αναγέννηση».

Η ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) από προοδευτικά στοιχεία της κυπριακής κοινωνίας τον Απρίλιο του 1941 και η ανάληψη δράσης στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, έδωσε ώθηση στην ίδρυση της κομματικής οργάνωσης του ΑΚΕΛ στην Πηγή, η οποία έβαλε τις βάσεις για τη δραστηριοποίηση των υπόλοιπων οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος στην Πηγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε εκείνες τις δύσκολες εποχές, η εθελοντική δουλειά των μελών και των φίλων του Λαϊκού Κινήματος και του ΑΚΕΛ έχει διπλή σημασία. Τότε που το μεροκάματο αρκούσε για ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα και οι εργατοώρες άξιζαν τη ζήση μιας ολόκληρης οικογένειας, οι εθελοντές-πρωτεργάτες αφιέρωσαν ολόκληρες ώρες για να στήσουν, το 1946, τον Σύλλογο.

Η πρωτοβουλία για το στήσιμο του συλλόγου ανήκει σε πέντε πρωτοπόρους: Τους Τάκη Φωτίου, Λάζαρο Χ’Σωτήρη, Λοΐζο Κλείτου, Λούκα Σαράντα και Αθανάσιο Ευαγγέλου, οι οποίοι συνέβαλαν στην επίσημη ίδρυση του Σωματείου και στη δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας με την ονομασία «Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας (ΑΟΝ)». Η ίδρυση του Σωματείου δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε εύκολη. Ήταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των Μορφωτικών και Αγροτικών Συλλόγων που ιδρύονταν με πολύ κόπο στις πόλεις και στην ύπαιθρο από τους πρωτεργάτες του Λαϊκού Κινήματος. Πρώτιστος στόχος να βρει εκεί ένα καταφύγιο η εργατιά και η αγροτιά, να διεκδικήσει την οργάνωση και την επιμόρφωση της, τη ζωή και το δίκιο.

Το νεοσύστατο Σωματείο αγκαλιάστηκε με θέρμη και αγάπη από τους φίλους και τα μέλη του. Αποτέλεσμα της αγάπης αυτής και της σκληρής δουλείας των στελεχών του ήταν μέσα σε λίγα χρόνια το Σωματείο να αποκτήσει ιδιόκτητο οίκημα, γεγονός που θεωρείτο μεγάλο επίτευγμα για τις αντίξοες συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής εκείνης.

Στα δύσκολα χρόνια της αποικιοκρατίας, όταν οι Άγγλοι έθεσαν το AKEΛ και μια σειρά από οργανώσεις της Αριστεράς εκτός νόμου, το Λαϊκό Κίνημα πέρασε πολλές δυσκολίες. Άντεξε όμως, και μετά την ανεξαρτησία συνέχισε και ανέπτυξε περαιτέρω τη δράση του. Το 1966 ανασυστάται εκ νέου η ποδοσφαιρική ομάδα και μετονομάζεται σε «Ολυμπιακό», όνομα που διατήρησε το Σωματείο μέχρι σήμερα.

Το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή βρήκε δεκάδες μέλη και φίλους του Σωματείου να ορθώνουν το ανάστημά τους και να αντιτάσσονται σθεναρά στο χουντοφασιστικό πραξικόπημα και στον Τούρκο εισβολέα. Ο μαύρος Ιούλης του 1974 σκόρπισε στην προσφυγιά και στους προσφυγικούς συνοικισμούς τα όνειρα των μελών και φίλων του Σωματείου, μαζί με τα όνειρα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Όμως η άσβεστη αγάπη και ο πόθος για επιστροφή στο κατεχόμενο χωριό της Πηγής και σε όλα τα κατεχόμενα χωρία μας, όπλισε με την αναγκαία δύναμη τα μέλη του Συλλόγου και οδήγησε στην επανίδρυση του «Ολυμπιακού» Πηγής το 2000, με το Σωματείο να έχει ως προσωρινή έδρα του το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων στον Προσφυγικό Συνοικισμό Ορόκλινης.

Φίλες και φίλοι,

Παρά τις πολλές δυσκολίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Ολυμπιακός» Πηγής Αμμοχώστου διαχρονικά κατάφερε να φέρει σε επαφή τους κατοίκους του χωριού και με συγκεντρώσεις, μνημόσυνα πεσόντων, εράνους για πάσχοντες συγχωριανούς, θρησκευτικούς εορτασμούς, εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις, αγωνίζεται για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του κατεχόμενου χωριού μας. Τέτοιες εκδηλώσεις ενώνουν τους Πηγιώτες και δυναμώνουν τους δεσμούς ανάμεσά τους. Δυναμώνουν όμως και την ελπίδα για το μέλλον, την αγωνιστικότητα του προσφυγικού κόσμου και την ελπίδα ότι το αύριο θα φέρει μαζί του αυτό που όλοι περιμένουμε, την ειρήνη και την επιστροφή.

Ο αγώνας μας είναι δύσκολος και ο τόπος μας χρειάζεται ομοψυχία και συσπείρωση. Ιδιαίτερα σήμερα με την αδιαλλαξία της Τουρκίας να κλιμακώνεται και την υπαναχώρηση που η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει στις διαπραγματεύσεις, η ενότητα και συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και κοινωνίας είναι απαραίτητη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βασισμένος σε θέσεις αρχών, με σταθερότητα και συνέπεια δίνει τη μάχη για επίτευξη λύσης συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης, η οποία να επανενώνει τον τόπο, τον λαό, την οικονομία και τους θεσμούς σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Για να προχωρήσει η παρούσα διαδικασία και να έχουμε θετικά αποτελέσματα, είναι απαραίτητη η αλλαγή στάσης της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Εδώ είναι που πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια του διεθνούς και του ευρωπαϊκού παράγοντα.

Με τις σκέψεις αυτές, ας μου επιτραπεί να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιακός» Πηγής Αμμοχώστου. Να είστε όλοι καλά, εύχομαι μέσα από τη ψυχή μου κάθε καλό σε όλους σας.