29/11/11

Κύπριοι Βουλευτές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μεξικό

29/11/2011
Οι Βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Τάσου και Χρίστος Μέσης, Πρόεδρος και Μέλος, αντίστοιχα, της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Μεξικού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ολοκλήρωσαν χθες την επίσκεψη τους στο Μεξικό με συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
 

Οι κ.κ. Τάσου και Μέσης συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Μεξικό κ. Βασίλη Φιλίππου, είχαν συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή αρμόδιο για θέματα ΟΗΕ του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Arturo Hernandez Basave και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια αρμόδια για θέματα Ευρώπης κα Maria de los Angeles Arriola Aguirre.

Οι Κύπριοι Βουλευτές εξέφρασαν ευχαριστίες για τη συνεχή στάση αρχών του Μεξικού στην υπόθεση της Κύπρου. Αναλύοντας τις βασικές πτυχές του Κυπριακού και αναφερόμενοι στην παρούσα φάση των απευθείας συνομιλιών, επεσήμαναν ότι, παρά τη συνεπή προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών, η πάγια αδιαλλαξία και οι διχοτομικές αξιώσεις της τουρκικής πλευράς δεν έχουν επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο. Επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία οι Κύπριοι Βουλευτές υπογράμμισαν ότι η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Θα πρέπει, τόνισαν, η λύση να είναι προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Υπογραμμίζοντας ότι το κλειδί για επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα, προς την οποία θα πρέπει να στραφούν οι διεθνείς πιέσεις, οι Κύπριοι Βουλευτές τόνισαν τη σημασία δυναμικότερης στήριξης και άσκησης εκ μέρους φίλων χωρών, όπως του Μεξικού, της επιρροής τους προς την Τουρκία. Ιδιαίτερα δε, όπως επεσήμαναν, υπό το φως των νέων τουρκικών απειλών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί απόλυτα νόμιμα τα κυριαρχικά της δικαιώματα προβαίνοντας στη διερεύνηση ενδεχόμενων ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από πλευράς της η Κύπρος, ανέφεραν οι Κύπριοι Βουλευτές, αποδίδει μεγάλη σημασία στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και φίλων τρίτων χωρών, στην προκειμένη περίπτωση του Μεξικού, και είναι αυτός ένας από τους στόχους της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Ο κ. Hernandez Basave εξέφρασε τη σταθερή, βάσει αρχών, στήριξη της χώρας του προς την Κύπρο, την οποία, όπως είπε, το Μεξικό απέδειξε έμπρακτα, ιδιαίτερα στη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη χώρα. Ανέδειξε δε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του ρόλου του ΟΗΕ και διεύρυνσης των όρων εντολής των ειρηνευτικών αποστολών του, για την οικοδόμηση της αναγκαίας εμπιστοσύνης που θα ενισχύσει τις προοπτικές επίλυσης προβλημάτων, όπως το Κυπριακό. Ο κ. Hernandez διαβεβαίωσε ότι το Μεξικό θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να στηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτες τις απειλές της Τουρκίας για πάγωμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κατά την Κυπριακή Προεδρία.

Η κα Aguirre ανέφερε ότι η χώρα της υποστηρίζει την επίτευξη λύσης, αμοιβαία αποδεκτής από τις δύο κοινότητες, η οποία θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να προχωρεί όσον αφορά στην επανένωση της και στον ρόλο της στην περιοχή και στην ΕΕ.

Στις δύο συναντήσεις τονίστηκε εκατέρωθεν, η σημασία της επίσκεψης Κυπρίων Βουλευτών στο Μεξικό και η ουσιαστική συμβολή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Έμφαση δόθηκε, από μεξικανικής πλευράς, στις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας με την Κύπρο, ειδικότερα στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών, καθώς και μέσω αυξημένων ανταλλαγών. Ιδιαίτερη δε σημασία αποδίδει το Μεξικό, σύμφωνα με τους Εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, στις σημαντικές προοπτικές για συνεργασία με την Κύπρο στο πλαίσιο της ΕΕ, στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ένωσης. Αντηλλάγησαν επίσης εκτιμήσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και άλλων σοβαρών προκλήσεων, όπως το οργανωμένο έγκλημα και η εμπορία ναρκωτικών.

Οι Κύπριοι Βουλευτές παρέστησαν, εξάλλου, σε δοξολογία για την εορτή του Αποστόλου Ανδρέα, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής κ. Αθηναγόρα. Ακολούθησε εκδήλωση στην Ελληνική Κοινότητα, η οποία περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας για το Μοναστήρι του Απ. Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία και δεξίωση από τον Κύπριο Πρέσβη προς τιμή της αντιπροσωπίας. Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αθηναγόρας και άλλοι κληρικοί, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλειος Καραντώνης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης του Μεξικού κα Ελένη Σταματιάδου και μέλη της κοινότητας. Ο Πρέσβης κ. Φιλίππου παρέθεσε, εξάλλου, χθες βράδυ δεξίωση προς τιμή των Κυπρίων Βουλευτών, στην Πρεσβευτική Κατοικία, στην οποία παρέστησαν μέλη του Μεξικανικού Κογκρέσου και ξένων διπλωματικών αποστολών.