23/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στα εγκαίνια του «Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λεμεσού»
23/11/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση που σκοπό έχει την εγκαινίαση ενός νέου προγράμματος με την ονομασία «Κοινωνικό Παντοπωλείο», που θα υλοποιήσει ο Δήμος Λεμεσού και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου προς τους δημότες του.

Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχήν, να συγχαρώ τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία να λειτουργείτε προγράμματα που στόχο έχουν την παροχή βοήθειας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι βρίσκεστε δίπλα τους και τους στηρίζετε άμεσα.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης κάθε ατόμου που διαμένει νόμιμα στη Δημοκρατία και δεν έχει τους αναγκαίους πόρους για κάλυψη των βασικών και ειδικών του αναγκών, όπως αυτές καθορίζονται από το Νόμο. Για τον λόγο αυτό παρέχει επιδόματα και υπηρεσίες μέσα από τον τομέα δημοσίων βοηθημάτων σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι ασθενείς, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι αιτητές πολιτικού ασύλου. Με βάση στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αυτή τη στιγμή λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα 25.644 περιπτώσεις που αφορούν 41.833 άτομα. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο βοήθημα καλύπτει τόσο βασικές όσο και ειδικές ανάγκες, εντούτοις προβλήματα δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζονται στο άτομο ή και στις οικογένειες λόγω των ειδικών τους συνθηκών, οδηγούν σε κακή διαχείριση των οικονομικών πόρων που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ο θεσμός του κοινωνικού παντοπωλείου που λειτουργεί σε πολλούς δήμους άλλων χωρών, έρχεται να καλύψει αυτές τις κοινωνικά σύνθετες περιπτώσεις.

Οι Τοπικές Αρχές αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες του κράτους και η εμπλοκή τους στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προσδίδει μια νέα δυναμική στο όλο σύστημα και προσφέρει τη δυνατότητα της καλύτερης διερεύνησης και κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών κοινωνιών, της αποτελεσματικότερης οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, της συνεργασίας του συνόλου των φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση πολύπλοκων και σύνθετων τοπικών προβλημάτων και της αναβάθμισης της τοπικής κοινωνίας, παρέχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής της στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, προκηρύσσει από το 2009 το Σχέδιο επιχορήγησης των ΑΤΑ για κάλυψη μέρους των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών εξόδων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, επιχορηγήθηκαν για το τρέχον έτος τα δύο προγράμματα που λειτουργεί ο Δήμος Λεμεσού, που είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Εργασία στο Δρόμο» και το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών «Ελεύθερα Χέρια», με συνολικό ποσό ύψους €15.000.

Ταυτόχρονα, ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο θα γίνει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας από το κεντρικό κράτος προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις οποίες η τοπική κοινωνία θεωρείται σημαντικός εταίρος στην υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής.

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του οποίου προΐσταμαι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αμείωτο ενδιαφέρον προς τους τοπικούς παράγοντες και θα παρέχει στήριξη προς το έργο που επιτελούν.

Κλείνοντας, επιτρέψετε μου για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Το χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κα Φρείτα Κουτσαβάκη, Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α΄.