22/11/11

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων
22/11/2011





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε, σήμερα, συνάντηση με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των πατατοκαλλιεργειών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση με τις Αγροτικές Οργανώσεις και εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι μας εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν που αφορούν κυρίως προβλήματα εμπορίας των πατατών. Το Υπουργείο Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους πατατοπαραγωγούς που επιθυμούν να εξάγουν σε τρίτες χώρες το προϊόν τους.

Οι πατατοπαραγωγοί εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους ότι, με τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση στις ευρωπαϊκές αλλά και σε άλλες χώρες, θα είναι μειωμένες οι εξαγωγές και η εμπορία των πατατών.

Επίσης, οι Αγροτικές Οργανώσεις έθεσαν το θέμα της αποδέσμευσης των συμβολαίων και των υποχρεώσεων που έχουν οι πατατοκαλλιεργητές με το Τμήμα Γεωργίας και με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, λόγω ανομβρίας. Είναι νωρίς να μιλάμε για θέμα ανομβρίας γιατί έχουμε ακόμα μπροστά μας και άλλους χειμερινούς μήνες, αλλά θα επανεξετάσουμε το θέμα στον κατάλληλο χρόνο».

Κληθείς να αναφέρει πώς το Υπουργείο Γεωργίας προτίθεται να χειριστεί το ζήτημα της εμπορίας πατατών, ο κ. Αλετράρης είπε ότι οι ίδιες οι Αγροτικές Οργανώσεις και οι πατατοκαλλιεργητές επιθυμούν για τη φετινή χρονιά να δουν μειωμένες εκτάσεις να φυτεύονται με πατάτες και, επίσης, θέλουν βοήθεια από το Τμήμα Γεωργίας για έκδοση σχετικών πιστοποιητικών εξαγωγής πατατών σε τρίτες χώρες.