21/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής του Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας, στην Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα
21/11/2011







Όταν ο συνάδελφος μου Υπουργός των Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης μου πρότεινε να τον αντικαταστήσω στα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, αφού ο ίδιος δεν μπορούσε να παρευρίσκεται λόγω ενός εκτάκτου ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, αποδέχθηκα την πρόταση χωρίς δεύτερη σκέψη διότι βρίσκω ιδιαίτερα σημαντική και αξιέπαινη την πρωτοβουλία σας αυτή: Ένα πολιτιστικό δρώμενο με κοινωνική στόχευση. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας που στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς διοργανώνει αυτή την έκθεση ζωγραφικής, τα καθαρά έσοδα της οποίας θα διατεθούν στον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια. Τα θερμά μου συγχαρητήρια, επίσης, και σε όλους τους καλλιτέχνες που αποδέχθηκαν να προσφέρουν τα έργα τους αφιλοκερδώς για τους σκοπούς αυτής της έκθεσης. Τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τα αλληλέγγυα αισθήματα και τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, μας καταξιώνουν ως λαό και μας κάνουν να νιώθουμε τη σιγουριά πως ως κοινωνία έχουμε αντιστάσεις στα κακώς κείμενα, τα αναγνωρίζουμε και εργαζόμαστε για να τα θεραπεύσουμε.

Η βία στην οικογένεια είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και στην Κύπρο, με βαθιές ρίζες στον χρόνο. Ρίζες που ανάγονται σε ξεπερασμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις για την υπόσταση και τον ρόλο της γυναίκας στην κυπριακή οικογένεια και στην κυπριακή κοινωνία. Στα 20 τόσα χρόνια ζωής του, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο στην πρόληψη, αλλά και στην παροχή βοήθειας στα θύματα της οικογενειακής βίας. Ίσως όμως, ακόμα πιο σημαντικός είναι ο καταλυτικός ρόλος που διαδραμάτισε ο Σύνδεσμος στην κοινωνική παραδοχή αυτού του προβλήματος που αποτελεί το πρώτο, το πιο δύσκολο και το πιο ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπισή του.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που η Κοινωνική Οικολογία, ένα Κίνημα που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επίλυση διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων, την καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχει εντάξει στις δράσεις του τη στήριξη του Συνδέσμου και τη συμπαράστασή του στα θύματα της οικογενειακής βίας.

Η καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας. Η βία, με όποια μορφή και αν αυτή ασκείται, αποτελεί χείριστη πράξη προσβολής της αξιοπρέπειας και της υπόστασης του ανθρώπου και παραβίασης των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και τα θύματά της έχουν ανάγκη τη στήριξη της κοινωνίας μας, αλλά και του κράτους. H Κυβέρνηση προχώρησε στη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής μέσω ενός εθνικού σχεδίου δράσης, το οποίο λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, και τις ακόλουθες πτυχές:

· Εφαρμογή στην πράξη του Νόμου για την πρόληψη της βίας στην οικογένεια και την επιβολή αποτρεπτικότερων ποινών σε τέτοιες υποθέσεις
· Στατιστική καταγραφή της ενδοοικογενειακής βίας
· Δημιουργία προγραμμάτων στήριξης, παροχής βοήθειας και ενίσχυσης των θυμάτων βίας
· Αύξηση, ενίσχυση και αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής και των ξενώνων φιλοξενίας γυναικών και παιδιών,
· Λήψη μέτρων που να στοχεύουν σε ειδικές ομάδες, όπως οι μετανάστριες, οι ηλικιωμένες και οι πολύ νέες γυναίκες
· Έμφαση σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα που αφορούν τους θύτες
· Ενσωμάτωση στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων, αλλά και σε όλη την κοινωνική πολιτική, της καλλιέργειας αντιλήψεων μη βίας, αλλά ανάπτυξης δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης
· Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη ραδιοτηλεόραση, για αλλαγή της στάσης των ΜΜΕ σε σχέση με την πρόληψη της βίας και της πορνογραφίας
· Στήριξη των γυναικείων μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και άλλων εξειδικευμένων οργανώσεων, για εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού ως προς την ανάγκη εξάλειψης της βίας και υιοθέτησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης.

Είναι σημαντικό που σε αυτές μας τις προσπάθειες έχουμε συμμάχους μας τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Έτσι, άλλωστε, καταξιώνετε τον πολιτισμό με τον καλύτερο τρόπο και δικαιώνετε αυτή την Κυβέρνηση που επενδύει τόσα πολλά στην αναβάθμιση του πολιτισμού στον τόπο μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεση ζωγραφικής, πολλές πωλήσεις, και στους καλλιτέχνες καλά ταξίδια στις νέες καλλιτεχνικές σας αναζητήσεις.