4/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη θεατρική παράσταση του Μορφωτικού Συλλόγου «Ομόνοια» Άσσιας «Η Τταλού η προξενήτρα»
04/11/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Αθλητικού Μορφωτικού Σωματείου «Ομόνοια» Άσσιας να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή θεατρική παράσταση. Πρωτοβουλίες όπως η αποψινή ζωντανεύουν τη λαϊκή μας παράδοση και αποτελούν ουσιώδες εργαλείο στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου μας, ενώ καταδεικνύουν και τον πολύπλευρο ρόλο που μπορούν τα οργανωμένα σύνολα να διαδραματίσουν στην προαγωγή της ανάπτυξης και της προόδου στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το θέατρο είναι ένα όμορφο ταξίδι. Σε αυτό σμίγουν ο λόγος, ο χορός, το τραγούδι, η κίνηση και τα εικαστικά με απώτερο στόχο τον προβληματισμό, τη διασκέδαση, την εμψύχωση, τη συγκίνηση, τη θεώρηση της ανθρώπινης οντότητας μέσα από την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο το γεγονός πως εξαρχής το θέατρο αποτέλεσε βασικό παράγοντα της ψυχαγωγίας του ανθρώπου. Στην αρχαία Αθήνα είχε από πολύ νωρίς αναγνωριστεί η εξέχουσα σημασία του θεάτρου στη διαμόρφωση της ατομικής συνείδησης του πολίτη, αλλά και της συλλογικής συνείδησης των πολιτών. Για τούτο και οι εύποροι Αθηναίοι πολίτες κατέβαλλαν το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για το εισιτήριο των άπορων πολιτών, έτσι ώστε και ο τελευταίος πολίτης της αθηναϊκής κοινωνίας να μπορεί να παρακολουθήσει τις θεατρικές παραστάσεις και να γίνει κοινωνός των αξιών της εποχής.

Το ερασιτεχνικό θέατρο, που βασίζεται στην αγάπη των λειτουργών του για την Τέχνη, αποτελεί την αγνότερη μορφή θεάτρου. Το Σωματείο «Ομόνοια» Άσσιας, αναγνωρίζοντας αυτές τις αξίες, διοργανώνει απόψε τούτη τη γιορτή για το ερασιτεχνικό θέατρο.
Η «Ομόνοια» ΄Ασσιας είναι ένα σωματείο με πλούσια κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα, βγαλμένο μέσα από το κίνημα της Αριστεράς, που για πάνω από μισό αιώνα δίνει το αγωνιστικό παρών του στα δρώμενα του τόπου μας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του σωματείου στη διατήρηση και ανάπτυξη της κυπριακής μουσικής και των κυπριακών χορών. Το 1957, σε συνεργασία με τον Γρηγόρη Ασσιώτη, το Σωματείο ίδρυσε το πρώτο Κυπριακό Συγκρότημα Λαϊκών Χορών το οποίο αποτελεί γερό θεμέλιο του σημερινού οικοδομήματος των κυπριακών συγκροτημάτων. Το μουσικό σχήμα του Σωματείου και η χορωδία, κάτω από την καθοδήγηση του ιεροψάλτη Κωστή Στυλιανού, άφησαν τη δική τους σφραγίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της Άσσιας.

Σήμερα στην προσφυγιά, οι Λαϊκές Οργανώσεις Άσσιας συνεχίζουν την κοινωνική τους προσφορά με αξιόλογες και συστηματικές παρεμβάσεις στο κεφάλαιο της ενημέρωσης των πολιτών γύρω από επίκαιρα θέματα και τον πολιτισμό. Έχοντας ως βάση την ανθρωποκεντρική ιδεολογία και την αγάπη για την πατρίδα και το χωριό τους, οι Ασσιώτες τιμούν και προάγουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, κρατώντας τον κόσμο της Άσσιας ενωμένο στον αγώνα για επιστροφή και διαφυλάσσοντας την ενότητα ως κόρην οφθαλμού. Με συνέπεια βρίσκονται στην υπηρεσία της προόδου και της δημοκρατίας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις, με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες για όλους στη μόρφωση, στην υγεία και στην εργασία ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και χρώματος.

Αγαπητοί φίλοι,

Σας συγχαίρω από καρδιάς για το ακούραστο δημιουργικό σας πνεύμα και για την αγάπη και τον σεβασμό που επιδεικνύετε στις παραδόσεις του τόπου μας. Πάνω από όλα, όμως, σας συγχαίρω γιατί κρατάτε αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής, της επανένωσης, της απαλλαγής από την κατοχή.