26/10/11

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία


Tον τελευταίο καιρό το όλο τραπεζικό σύστημα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που πηγάζουν κυρίως από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. 
 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλεται προσπάθεια για πρόσθετη αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης έτσι που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει περαιτέρω κλυδωνισμούς από την κρίση χρέους.

Επομένως η αύξηση των κεφαλαίων των Ευρωπαϊκών τραπεζών αποσκοπεί στη διατήρηση των απαραίτητων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά και από την ενδεχόμενη σημαντική αποτίμηση της αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, ούτως ώστε να διατηρηθεί το όλο κλίμα εμπιστοσύνης στο σύστημα.

Σε αυτά τα πλαίσια, όπως είναι ήδη γνωστό, οι Κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε κρατικά ομόλογα και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σημασία από κοινού από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Η απαιτούμενη πρόσθετη ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των Κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να γίνει πρώτιστα από τις ίδιες τις τράπεζες. Σε περίπτωση όμως που απαιτηθεί, η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα είναι προετοιμασμένη για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πρόκλησης της περαιτέρω ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής επάρκειας των Ευρωπαϊκών τραπεζών τυγχάνει χειρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ενδεχόμενη εμπλοκή του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας.