9/10/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
09/10/2011

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνηέντως κρίση για ιδιοτελείς λόγους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η εκτόξευση ύβρεων και χαρακτηρισμών εναντίον θεσμών, πολιτειακών οργάνων και προσώπων βάζουν τη χώρα σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, τον οποίο ωστόσο η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει.



Σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «την ώρα που η Τουρκία απειλεί και προκαλεί, την ώρα που ο τόπος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη σύνεση και τη συναίνεση, ο κ. Αναστασιάδης έχει ξεφύγει εντελώς εκτοξεύοντας βαριές ύβρεις και χαρακτηρισμούς εναντίον θεσμών, πολιτειακών οργάνων και προσώπων.

Αυτή η συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη όχι απλά δεν προσιδιάζει σε μια πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα όπως είναι η Κύπρος, αλλά βάζει τη χώρα μας σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο τον οποίο εμείς δεν θα ακολουθήσουμε.

Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη και την ηγεσία του ΔΗΣΥ να αναλογιστούν σε ποιες επικίνδυνες κακοτοπιές οδηγούν τον τόπο με τέτοιες συμπεριφορές. Τους καλούμε να τιθασεύσουν την αδημονία τους για εξουσία, που τους εξωθεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Συμπεριφορές που τελικά αποκαλύπτουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευθούν την έκρηξη στο Μαρί για να υποχρεώσουν τον Πρόεδρο σε παραίτηση και να δώσουν στον κ. Αναστασιάδη την πολυπόθητη ευκαιρία να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Το πιο επικίνδυνο από όλα όσα είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η αντίληψη που κατέθεσε για τη δημοκρατία. Ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί πραξικόπημα το να ασκεί τα καθήκοντα του ένας δημοκρατικά εκλελεγμένος Πρόεδρος, ενώ ‘απαύγασμα της δημοκρατίας’ αποτελεί για τον κ. Αναστασιάδη η αντισυνταγματική ανατροπή ενός δημοκρατικά εκλελεγμένου Προέδρου. Αυτή η αντίληψη περί δημοκρατίας του κ. Αναστασιάδη ξυπνά εφιάλτες από το πρόσφατο παρελθόν και θα τον κυνηγά και στο μέλλον.

Σε μια στιγμή αυτοκριτικής ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κατάσταση την οποία βιώνουμε ως ‘τεχνηέντως’ δημιουργηθείσα κρίση. Πράγματι αυτή είναι η συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη και της αντιπολίτευσης όλο αυτό τον τελευταίο καιρό. Προσπαθούν να προκαλέσουν κρίση για ιδιοτελείς σκοπούς.

Η αντιπολίτευση, μετά την επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας κλιμακώνει την καταστροφική της πολιτική με επιθέσεις εναντίον και άλλων πολιτειακών θεσμών και οργάνων της Δημοκρατίας όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και η Αστυνομία. Είναι φανερό ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί τη στοχοποίηση, τον εκφοβισμό και την απαξίωση όποιου τολμά, ασκώντας τα καθήκοντα του, να διατυπώνει διαφορετική αντίληψη από την άποψη που προσπαθεί με όλα τα μέσα να επιβάλει η αντιπολίτευση, άποψη την οποία είχε ήδη έτοιμη από την πρώτη στιγμή της έκρηξης. ‘Φταίει ο Χριστόφιας, να παραιτηθεί ο Χριστόφιας!’».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου περί «κατάπτυστου πορίσματος της Αστυνομίας» και για «δουλική συμπεριφορά» της Αστυνομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η δήλωση που έκανα απαντά και στις δηλώσεις του κ. Ομήρου και στις δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Δεν είναι τυχαίο που έχω αναφερθεί στην αντιπολίτευση και στον τρόπο με τον οποίο θέλουν να απαξιώσουν και να εκφοβίσουν πολιτειακούς θεσμούς και πρόσωπα».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν επίθετα και χαρακτηρισμοί σε δηλώσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά όλα τα επίθετα που χρησιμοποιούνται απαξιώνουν την πολιτική ζωή του τόπου και δεν δημιουργείται το κλίμα που, επιτέλους, πρέπει να δημιουργηθεί σε αυτό τον τόπο. Πρέπει να κατανοήσουν ορισμένοι ότι η αδημονία για την εξουσία δεν είναι πιο σημαντική από τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία, δεν είναι πιο σημαντική από τις προκλήσεις που θέτει μπροστά μας η οικονομία, δεν είναι πιο σημαντική από τα καθήκοντα που έχουμε για να κάνουμε μια πετυχημένη ευρωπαϊκή Προεδρία. Επιτέλους, πρέπει να δούμε την ουσία και τα πραγματικά προβλήματα και να πάψει η αντιπολίτευση να προσπαθεί να προκαλέσει τεχνηέντως κρίση».

Ερωτηθείς αν η διαρροή σε ΜΜΕ σχετικά με το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στο Μαρί δημιουργεί προβλήματα στην όλη κατάσταση και κληθείς να σχολιάσει ότι στο πόρισμα φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες σε δύο θύματα της έκρηξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν σχολιάσαμε τις διαρροές, όπως προσπαθήσαμε πάρα πολύ, πριν από το πόρισμα του κ. Πολυβίου, να μην σχολιάσουμε, επίσης, πολλές διαρροές που γίνονταν στον Τύπο με τα ανάλογα ζητήματα που έθετε η αντιπολίτευση πριν από το πόρισμα Πολυβίου. Την ίδια στάση θα κρατήσουμε και τώρα. Δεν σχολιάζουμε διαρροές. Αλλά διερωτώμαι, η αντιπολίτευση τώρα ανακάλυψε αυτή την ευαισθησία περί διαρροών;», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.