6/10/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια των νέων 

κοινοτικών κτηρίων Βορόκληνης

06/10/2011







Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας και την ευκαιρία που μου δίνετε να μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τη χαρά για τα εγκαίνια των νέων κοινοτικών κτηρίων της Βορόκληνης. Αναμφίβολα, αυτό το έργο είναι το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών του φίλου Προέδρου Σπύρου Ελενοδώρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου. Σας συγχαίρω θερμά γι’ αυτές τις προσπάθειές σας, αλλά και για όλες τις προοδευτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε για το κοινό καλό της κοινότητάς σας.

Μαζί σήμερα εγκαινιάζουμε ένα υπερσύγχρονο κτήριο υψηλών τεχνικών προδιαγραφών. Κύρια, όμως, εγκαινιάζουμε το νέο σπίτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ στη Βορόκληνη. Το νέο σπίτι του πολίτη. Στους άνετα διαμορφωμένους χώρους αυτού του σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου, που καλύπτει συνολικά μια έκταση 1.300 τ.μ., στεγάζονται τα νέα κοινοτικά γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι στάθμευσης, όπως και το αμφιθέατρο και η βιβλιοθήκη.

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούνται τα κοινοτικά γραφεία, αλλά και ο πολιτισμός, για να μπορείτε έτσι να απολαμβάνετε αναβαθμισμένες κοινοτικές υπηρεσίες και πολιτιστική τροφή, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, σχολικές γιορτές και πολλές άλλες ποιοτικές εκδηλώσεις.

Το κτήριο ανεγέρθηκε σε κρατική γη που εκμισθώθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο και το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα €2.378.373. Η δε συνολική συνεισφορά της Κυβέρνησης για την κατασκευή του έργου, λαμβάνοντας υπόψη και τη χορηγία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το αμφιθέατρο και την βιβλιοθήκη, υπερβαίνει τις €780.000.

Φίλοι μου,

Η παρουσία μου σε αυτή την τελετή υποδηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησής μας για συνεχή αλλά και ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη στις αστικές περιοχές και στην περιφέρεια. Γι αυτό και στηρίζουμε και προωθούμε την υλοποίηση μικρών ή και μεγαλύτερων έργων υποδομής σε όλη την Κύπρο, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες πλούσιας και υγιούς ανάπτυξης σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες μας.

Είναι, ωστόσο, κατανοητό, πως για την επιτυχή υλοποίηση πολλών από τους σχεδιασμούς μας χρειαζόμαστε μια σύγχρονη, ισχυρή και αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλοι αποδεχόμαστε πως ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να αποκεντρώνεται, να έρχεται κοντά στον πολίτη, γιατί έτσι ισχυροποιούνται και διευρύνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, αλλά και ενισχύεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης.

Η εξέλιξη και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνδέεται ιστορικά με την προσπάθεια ολοκλήρωσης και εμπέδωσης της άμεσης δημοκρατίας. Συνδέεται με τη σταδιακή επικράτηση των κανόνων συμμετοχικότητας και διαφάνειας, προσδίδοντας βάρος και αξία στις θέσεις και απόψεις των πολιτών και αναδεικνύοντας τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών ως συνδιαχειριστές και συνδιαμορφωτές των αποφάσεων που τους αφορούν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητο να εξελίσσεται και να αναπροσαρμόζει τις δομικές και λειτουργικές παραμέτρους που τη συναποτελούν για να μπορεί να εναρμονίζεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Για να δύναται να αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας για παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Για ισόρροπη ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, για ευημερία και πρόοδο.

Γι’ αυτό και μια από τις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης μας αφορά στη ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια μεταρρύθμιση που έχουμε δρομολογήσει και η οποία θα μας οδηγήσει στην πολυεπίπεδη ισχυροποίηση του θεσμού, με τρόπο που οι Τοπικές Αρχές να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες αξιώσεις της κοινωνίας μας για την παροχή καλύτερων, αποδοτικότερων και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος υπηρεσιών. Να λειτουργούν οι τοπικές αρχές και να προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, να κατοχυρώνουν διαδικασίες συμμετοχικότητας και να διασφαλίζουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Να είστε βέβαιοι, πως θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να χαράζουμε νέους δρόμους για την κυπριακή κοινωνία του αύριο και στο πλαίσιο αυτό έχουμε πάντα ψηλά στις προτεραιότητες μας την ευημερία, την ανάπτυξη και την πρόοδο σας.

Εγκαινιάζοντας σήμερα τα Κοινοτικά Κτήρια εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο πολλές και δημιουργικές ώρες δουλειάς, καλές και αποδοτικές συνεργασίες. Σε όλους εσάς τους Βοροκληνιώτες εύχομαι κάθε πρόοδο και πάντα επιτυχίες.

Αρχή