19/10/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο
19/10/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου είχαν σήμερα συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες είχαν μια μακρά συνάντηση, όπου συζήτησαν αρκετά από τα θέματα και επικεντρώθηκαν στα θέματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Πρόσθεσε: «Έγινε κάποια συζήτηση για θέματα ΕΕ και μια εκτεταμένη συζήτηση για το περιουσιακό. Οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή. Αυτή θα είναι και η τελευταία συνάντηση τους πριν μεταβούν στη Νέα Υόρκη, όπου η συνάντηση θα είναι στις 30-31 Οκτωβρίου. Ο Γενικός Γραμματέας θα παρίσταται τουλάχιστον σε κάποιο διάστημα και τις δυο μέρες. Πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα έκθεση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση των Ηνωμένων Εθνών αν οι συνομιλίες συνεχιστούν και το 2013, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Έχει ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν στις συνομιλίες και θα βοηθήσουμε για όσο καιρό πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο. Αυτό το αξιολογούμε από μέρα σε μέρα και κάθε φορά που υπάρχει συνάντηση. Εξετάζουμε τη συνάντηση και συζητούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την επόμενη. Και αυτή τη φορά, θα υποβάλουμε στον Γενικό Γραμματέα μια έκθεση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί την περίοδο από τις 7 Ιουλίου, όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη. Αλλά είναι ο Γενικός Γραμματέας που θα συναντηθεί με τους δυο ηγέτες και δεν θέλω να προκαταλάβω τι θα πει σε αυτή τη συνάντηση».