4/10/11

Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας

04/10/2011





Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας κ. Iurie Leanca. Μετά τη συνάντηση υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για Συνεργασία επί Θεμάτων τα οποία σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθως η δρ Μαρκουλλή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά και γνήσια αισθήματα φιλίας συναντήθηκα σήμερα με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας κ. Iurie Leanca.

Αυτή η επίσκεψη συμβολίζει τους δυνατούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας και σίγουρα θα δώσει μια νέα και σημαντική ώθηση στη συνολική ανάπτυξη των σχέσεών μας. Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μας όσον αφορά στη συνάντηση αυτή. Ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση, είχαμε ένα ανοικτό διάλογο, μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σε ένα αριθμό διμερών θεμάτων καθώς και της επικαιρότητας.

Αναφορικά με τις διμερείς μας σχέσεις, ανταλλάξαμε απόψεις σε πιθανούς τομείς περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεών μας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων. Ένας άλλος τομέας για τον οποίο συζητήσαμε, και θα συνεχίσουμε να συζητούμε και κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας μας απόψε, είναι το πολύ σημαντικό θέμα των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και της ευρωπαϊκής επιλογής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Έχουμε ήδη υπογράψει ένα πολύ σημαντικό Μνημόνιο Συναντίληψης σχετικά με τη συνεργασία σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα. Διαβεβαίωσα τον συνάδελφό μου ότι η Κύπρος θα σταθεί στο πλευρό της Μολδαβίας σε αυτά τα πολύ σημαντικά της σταυροδρόμια. Θα είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με την εμπειρία μας, την πρόσφατη εμπειρία μας από την ένταξη μας (στην ΕΕ), την εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία μας και θα είμαστε πάντοτε εκεί, από τώρα μέχρι να εκπληρώσετε αυτές τις φιλοδοξίες. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού προβλήματος το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει, καθώς επίσης και για τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Και πάλι, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου γι’ αυτήν την επίσκεψη και πιστεύω ότι είναι η απαρχή μιας προσωπικής φιλίας ανάμεσά μας. Είμαι σίγουρη ότι είμαστε και οι δύο πλήρως δεσμευμένοι στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας σε υψηλότερο επίπεδο».

Από πλευράς του ο κ. Leanca, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι, μετά από πρόσκλησή σας, σήμερα εδώ στη Λευκωσία. Η συνάντηση που είχαμε σήμερα αντανακλά τις εξαίρετες σχέσεις που καταφέραμε να επιτύχουμε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις εξελίσσονται με ένα πολύ θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Αλλά, όπως συζητήσαμε σήμερα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να ανεβάσουμε το επίπεδο του πολιτικού μας διαλόγου, να έχουμε μια καλύτερη σχέση και διαβουλεύσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις και, φυσικά, συζητήσαμε ότι θα πρέπει να έχουμε περισσότερη ουσία στις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις.

Εμείς στη Μολδαβία θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι εάν βλέπαμε περισσότερες επενδύσεις να έρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή έχετε αναπτύξει μια εξαιρετική τεχνογνωσία σε ποικίλους τομείς, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ επωφελής για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Φυσικά, όπως αναφέρατε κα Υπουργέ, συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ατζέντα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε σήμερα να υπογράψουμε το Μνημόνιο Συναντίληψης. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσω ότι όταν συζητήσαμε την ιδέα της επίσκεψής μου εδώ και ότι θα υπογράψουμε ένα τέτοιο έγγραφο, βρήκαμε μια πολύ εποικοδομητική και ειλικρινή στάση από εσάς και τους συνεργάτες σας.

Τα ενθαρρυντικά λόγια που αναφέρατε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, καθώς και τώρα, σημαίνουν πολλά για μας. Επειδή για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι απλώς ένα θέμα, είναι μια ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, να οικοδομήσουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, προβλέψιμη, ευημερούσα και σταθερή, να σιγουρευτούμε ότι δεν θα εξάγουμε πλέον πολίτες μας στο εξωτερικό, αλλά θα εξάγουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Υπάρχει μια μικρή κοινότητα Μολδαβών εδώ στην Κύπρο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους τους γι’ αυτή την εξαιρετική αντιμετώπιση και τις εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που λαμβάνουν από την Κυβέρνησή σας και τις τοπικές Αρχές. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε οι πολίτες μας να επιστρέψουν στη Μολδαβία με νέα προσέγγιση τεχνογνωσίας, τόσο προς την εργασία όσο και προς τη ζωή τους. Σας ευχαριστούμε ξανά για αυτή την καλή μεταχείριση.

Συζητήσαμε βεβαίως και την ευρωπαϊκή ατζέντα και προσβλέπω σε μια πιο λεπτομερή συζήτηση. Αυτή η συνάντηση μου έδωσε επίσης μια ευκαιρία να ενημερώσω την κα Υπουργό για τα προβλήματα μας, διότι σε κάποιο βαθμό αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ακεραιότητα της χώρας μας και τη συνεχή ύπαρξη ενός αποσχιστικού κινήματος. Η Κύπρος ήδη έχει σημαντική εμπειρία από αυτή την άποψη. Είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε και επίσης, σας ευχόμαστε τα καλύτερα στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης και να διασφαλίσετε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανενωθεί. Αναφέρατε το πρόβλημα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Υποστηρίζουμε πλήρως τη θέση σας. Ελπίζω ότι θα εξασκήσετε αυτά τα δικαιώματα χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα. Προσβλέπω σε ένα αυξημένο διάλογο μεταξύ των χωρών μας και ελπίζω ότι θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη Μολδαβία μέσα στους επόμενους μήνες. Σας πληροφορώ ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών μετά από πολύ καιρό και προσβλέπουμε σε αυτήν.