16/9/11

H Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) καταγγέλλει τις απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία

16/09/2011





Η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) καταγγέλλει τις απειλές της τουρκικής Κυβέρνησης κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. «Η αποστολή πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο και η πρόκληση πιθανών στρατιωτικών εντάσεων είναι μια απαράδεκτη ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο και πάλι την ειρήνη», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οι κατηγορίες της τουρκικής Κυβέρνησης, ότι οι ενέργειες που έγιναν και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, και ότι, δήθεν, δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η GUE/NGL υπενθυμίζει ότι «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου, επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (10 Δεκεμβρίου 1998) και συνεπώς αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου το οποίο η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί, να υιοθετήσει και να σέβεται.

Αναμφίβολα, επισημαίνει, τέτοια συμπεριφορά αναπόφευκτα επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή της η GUE/NGL καλωσορίζει τη θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, έπειτα από την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης, θα επωφεληθούν από τυχόν έσοδα που θα προέλθουν από αυτές τις πηγές ενέργειας.