16/9/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην εναρκτήρια συνεδρία του νομικού συνεδρίου που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμμοχώστου σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών, στον Πρωταρά
16/09/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω το νομικό συνέδριο που αρχίζει απόψε, σε συνδιοργάνωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμμοχώστου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το Συνέδριο εστιάζεται πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα, τα περισσότερα των οποίων έχουν έντονη την ευρωπαϊκή διάσταση και εγείρουν σημαντικά ζητήματα κατά την εφαρμογή τους στην εσωτερική έννομη τάξη.

Γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμμοχώστου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών όχι μόνο για τη διοργάνωση του Συνεδρίου αλλά και για την εύστοχη επιλογή των θεμάτων.

Θεωρώ σημαντική τη συνεργασία των Δικηγορικών Συλλόγων Αμμοχώστου και Γιαννιτσών, οι οποίοι είναι αδελφοποιημένοι από το 1993 και συνδέονται με πολλά κοινά, αφού η κατεχόμενη σήμερα πόλη του Ευαγόρα και η πόλη των Γιαννιτσών μετρούν χιλιάδες χρόνια ύπαρξης και πολιτισμού στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Σημαντική και πολύτιμη είναι, επίσης, η εμπειρία και οι γνώσεις που αντλούμε από τον ελληνικό νομικό κόσμο ως εκ της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια εδώ και τρεις δεκαετίες.

Θερμά καλωσορίζω τους εκλεκτούς ομιλητές και διακεκριμένους νομικούς από την Ελλάδα που μαζί με τους Κύπριους νομικούς έχουν αναλάβει να καταθέσουν την επιστημοσύνη, τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία τους πάνω στα ειδικά θέματα του συνεδρίου που ενδιαφέρουν άμεσα τη δικαστική και δικηγορική οικογένεια της Κύπρου. Είναι πρόδηλο από το πρόγραμμα ότι θα ακουστούν εισηγήσεις που προοιωνίζονται ζωηρές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρεμβάσεις.

Αγαπητοί φίλοι,

Η προσχώρηση στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει θέσει το μέλλον της πατρίδας μας και του λαού μας σε νέες βάσεις. Η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο αποτέλεσε πραγματική επανάσταση για την κυπριακή έννομη τάξη. Ο νομικός και δικαστικός κόσμος της Κύπρου λειτουργεί σήμερα μέσα σε νέες πραγματικότητες και προκλήσεις και αντιμετωπίζει νέα μεγέθη και αντικείμενα.

Η ικανότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, έτοιμου να ανταποκριθεί επιτυχώς σε όλους τους τομείς και πεδία δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δεδομένο ότι στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης συμμετέχουν και συμβάλλουν όλοι οι λειτουργοί της Θέμιδας, από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα υπηρετούν τη δικαιοσύνη, είναι πρόδηλη η σπουδαιότητα που συνεπάγεται για τον Κύπριο δικηγόρο η εξοικείωση του με την κοινοτική έννομη τάξη και τους μηχανισμούς νομικής ολοκλήρωσης.

Ως νομικοί, δεχόμαστε την επίδραση από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, γι’ αυτό απαιτείται συνεχής προσπάθεια για νομική ενημέρωση και επιμόρφωση, στίγμα της οποίας δίνει και η συνεργασία και συμμετοχή σε συνέδρια όπως αυτό που αρχίζει απόψε.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του κοινοτικού γίγνεσθαι και μοιραζόμαστε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της ΄Ενωσης. Η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει μπροστά της την ευκαιρία να συμβάλει ενεργά στην εξελικτική πορεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής αμφικτιονίας και κατ΄ επέκταση να δώσει το δικό της στίγμα στον επαναπροσδιορισμό των παγκόσμιων δεδομένων σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

΄Εχουμε τώρα τη δυνατότητα - και το πράττουμε - να συνδιαχειριστούμε με τους εταίρους μας το μέλλον του κοινού μας οράματος και αυτού των παιδιών μας. Ας ανταποκριθούμε ανάλογα λοιπόν και ας δράσουμε για το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας μας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινότητας, γενικότερα.

Με τον χαιρετισμό αυτό δεν θα επιχειρήσω οποιαδήποτε αναφορά σε πτυχές γύρω από τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο. Το έργο αυτό το έχουν ήδη αναλάβει ειδικοί. Εύχομαι τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις που θα αναδειχθούν από το συνέδριο να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τα αναμένει με ενδιαφέρον.

Με τις σκέψεις αυτές απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όλους και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.