30/9/11

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στη Δερύνεια
30/09/2011





Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή την πολιτιστική εκδήλωση και ταυτόχρονα να καλωσορίσω για ακόμη μια φορά στην Κύπρο τον αγαπητό φίλο Βασίλη Λέκκα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τους συνεργάτες τους, που θα μας κρατήσουν απόψε συντροφιά με τη μουσική τους.

Μέσα από τη γεμάτη συναίσθημα και ποιότητα τέχνη τους, μεταφέρουμε τα βαθιά αισθήματα αγάπης και συμπαράστασης μας προς τα άτομα με κατά πλάκας σκλήρυνση και τις οικογένειες τους, που με αξιοπρέπεια διεκδικούν ενεργά και μαχητικά μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, μακριά από προκαταλήψεις.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που «Όρθιοι» τον φετινό Σεπτέμβριο συνεχίζουν να μας ενημερώνουν για τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την ασθένεια, και ταυτόχρονα, όπως λένε οι ίδιοι, να μας σεργιανούν μουσικά σε υπέροχα μουσικά μονοπάτια. Ο Σύνδεσμος, που συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια ζωής, αναπτύσσει πολυσχιδή εθελοντική δραστηριότητα που, πέραν της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ασθένεια, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, φυσιοθεραπεία και κατ’ οίκον φροντίδα, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.

Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Επίκεντρο του εθελοντισμού είναι η προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, αφού μέσα από τον εθελοντισμό καθρεφτίζεται η εικόνα του εαυτού μας και της κοινωνίας μας. Κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του εθελοντή στον συνάνθρωπο του που υποφέρει και ζητά βοήθεια και η αλληλεγγύη προς τους άλλους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η κατά πλάκας σκλήρυνση είναι μια χρόνια νευρολογική ασθένεια της οποίας τα ακριβή αίτια εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να πάρει πολλές κλινικές μορφές, που σήμερα ακόμη μπορεί να μην θεραπεύεται πλήρως αλλά η επιστήμη κατάφερε να την δαμάσει με πολλές θεραπείες και να αμβλύνει μια σειρά από επιπλοκές της.

Η πολιτεία έχει με κατανόηση εγκύψει στα προβλήματα των ασθενών με κατά πλάκα σκλήρυνση. Η προσφερόμενη φροντίδα υγείας στον τόπο μας είναι αντίστοιχη του βιοτικού κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου μας και συγκρίνεται ικανοποιητικά με την προσφερόμενη ανάλογη στήριξη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκ μέρους της πολιτείας διάθεση των φαρμάκων για τη θεραπεία της ασθένειας είναι μια γενναιόδωρη προσέγγιση και απόδειξη του ενδιαφέροντος της. Η κάλυψη γίνεται τόσο για τους ασθενείς του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι παρακολουθούνται από νευρολόγους. Η κάλυψη αυτή είχε κόστος που κατά το 2010, ανήλθε στα 4.3 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε σε 425 ασθενείς στη βάση σχετικού αρχείου αλλά και ιατρικού πρωτοκόλλου.

Η πολιτεία στηρίζει τη φροντίδα των ασθενών με παραπομπή τους στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Στο ινστιτούτο αυτό λειτουργεί εξειδικευμένη κλινική παρακολούθησης ασθενών με κατά πλάκας σκλήρυνση με πάνω από 1.100 ασθενείς να παρακολουθούνται σε τακτική βάση. Η κλινική εξυπηρετείται από νευρολόγους με εξιδειδίκευση και μακροχρόνια εμπειρία στην κατά πλάκας σκλήρυνση. Η λειτουργία του Ινστιτούτου Νευρολογίας αφορά στην οργάνωση πολυθεματικής ομάδας επιστημόνων από διαφορετικές ειδικότητες, φυσικοθεραπευτήριο, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, λογοπαθολόγο με εξειδίκευση στην κατάποση και άλλους επιστήμονες. Το Ινστιτούτο παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς σε άρτια συνεργασία με τους συνδέσμους των ασθενών και με το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα έχει προωθηθεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους στο πλαίσιο δραστηριοτήτων κοινωνικής μέριμνας και προστασίας και πολιτικών πλήρους κοινωνικής ενσωμάτωσης, που αναπτύσσουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το έργο που επιτελείται είναι ευρύ και αξιοπρόσεκτο. Σίγουρα υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης της προσφοράς της πολιτείας προς τους ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση και τις οικογένειες τους. Η παρουσία όλων μας στην αποψινή εκδήλωση επιβεβαιώνει αυτή την προσπάθεια και υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Καλωσορίζω ξανά και εκ μέρους όλων σας τον Βασίλη Λέκκα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τους εξαίρετους μουσικούς που τους συνοδεύουν και τους ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που θα μας προσφέρουν. Το έντυπο του Συνδέσμου αναφέρεται στον Βασίλη Λέκκα, ως «έναν καλό φίλο από τα παλιά, μια φωνή που δεν μιλά στα αυτιά αλλά στην ψυχή». Απολαύσαμε τη φωνή και τα τραγούδια του σε προηγούμενες παρουσίες του στην Κύπρο και στο πλαίσιο δραστηριοτήτων για τα άτομα με κατά πλάκας σκλήρυνση, όπου και τότε συμμετείχε αφιλοκερδώς.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος αναφέρεται ως «ένας καινούργιος φίλος», σεμνός και διακριτικός, που περιμένουμε να ακούσουμε ξανά και ξανά, να τραγουδά σε εκδηλώσεις του Συνδέσμου. Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ όλους για την προσφορά σας. Εμείς θα παραμείνουμε πάντα δίπλα σας, στενοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι στο υψηλό ευγενικό κοινωνικό έργο που επιτελείτε.

Συγχαίρω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης για τη δραστηριότητα του και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του. Εύχομαι καλή ακρόαση και μια υπέροχη βραδιά σε όλους.