30/9/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια του υπαίθριου αμφιθεάτρου στο χώρο της «Παλαιάς Βρύσης», στη Χλώρακα
30/09/2011






Με ξεχωριστή χαρά βρίσκομαι σήμερα στη φιλοπρόοδη και ραγδαία αναπτυσσόμενη κοινότητα της Χλώρακας για να παρευρεθώ σε αυτή τη χαρμόσυνη εκδήλωση εγκαινίων του υπαίθριου αμφιθεάτρου της «Παλαιάς Βρύσης».

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας για την τιμητική πρόσκληση και τους συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν αυτό το εξαίρετο υπαίθριο αμφιθέατρο και να προωθήσουν την ανέγερση εκκλησίας στη μνήμη του Αγίου Υπατίου.

Η διατήρηση, ανακατασκευή, αναπαλαίωση ή εξωραϊσμός παραδοσιακών χώρων που συνδέονται με την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας συνιστά ύψιστη πράξη πολιτισμού. Η «Παλαιά Βρύση» υπήρξε σημείο αναφοράς και σήμα κατατεθέν της κοινότητας και η διατήρηση και ανάδειξη αυτού του χώρου αποτελεί μαρτυρία σεβασμού της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Η δε ανέγερση του αμφιθεάτρου σε αυτό το χώρο θα συνδέσει το ιστορικό παρελθόν με τις σημερινές και μελλοντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας της Χλώρακας. Ιδιαίτερα της νέας γενιάς η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει την κοινωνική και πολιτιστική της δράση μέσα από αυτό τον υπέροχο χώρο.

Είναι αξιέπαινη η δημιουργική προσπάθεια του λαού μας να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά, να συντηρήσει και να προβάλει ήθη, έθιμα και παραδόσεις και να διατηρήσει αναλλοίωτη την ιστορική του ταυτότητα. Είναι μια συνειδητή συλλογική προσπάθεια να δοθεί συνέχεια στη γνήσια λαϊκή μας παράδοση που παρέμεινε ζωντανή και αξεθώριαστη μέσα στο χρόνο και που λειτούργησε ως ασφαλιστική δικλείδα ενάντια στην πολιτιστική παρακμή και την αλλοτρίωση. Η μακραίωνη και πλούσια παράδοση μας και οι υπέροχες πολιτιστικές αξίες του λαού μας συνθέτουν τα πιο γνήσια και ζωτικά στοιχεία της ιστορικής μας ταυτότητας που διαμηνύουν την εθνική φυσιογνωμία του τόπου μας και που πάντα επενεργούν ως δυνάμεις αντοχής και ως φορείς ανανέωσης.

Αυτή τη ζωντανή παράδοση και αυτές τις αξίες προβάλλουν οι πρωτοβουλίες των κοινοτήτων μας, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν τη συνέχεια τους. Γιατί δεν νοείται παράδοση χωρίς συνέχεια. Συνέχεια που προεκτείνεται στο μέλλον και επιτάσσει όχι μόνο να προβάλλουμε αυτά που παραλάβαμε, αλλά και να τα παραδώσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε ακέραια και αναλλοίωτα στις κατοπινές γενιές.

Ήθη και έθιμα, πολιτιστική κληρονομιά, παραδόσεις και ιστορία θα πρέπει να συνέχουν την πορεία μας για να ενισχύουν τις δυνάμεις μας, που τόση ανάγκη τις έχουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.

Και είναι ο λαός μας αποφασισμένος να κρατήσει, όπως πάντα, ζωντανές τις παραδόσεις του. Δεμένοι στις πατρογονικές μας ρίζες και όρθιοι στη γη μας αντέχουμε, δημιουργούμε και αγωνιζόμαστε για την επιβίωση και για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,

Οι επόμενοι μήνες απαιτούν από όλους μας τη μέγιστη προσοχή, ευθύνη και πατριωτισμό. Για να αντιμετωπίσουμε τις δόλιες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να αποφύγουμε κινδύνους και παγίδες στο εθνικό μας θέμα και να το επαναφέρουμε στον πραγματικό του χαρακτήρα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Από την Χλώρακα των εθνικών παραδόσεων και του πολιτισμού στέλλουμε μήνυμα πίστης και αισιοδοξίας για το μέλλον. Θα μείνουμε ριζωμένοι σε αυτούς τους βράχους, σε αυτή τη γη των πατέρων μας, για να μεταδώσουμε στις ερχόμενες γενιές το μήνυμα της ιστορικής συνέχειας το μήνυμα ότι, παρά τις αντιξοότητες, θα κρατηθούμε σε αυτή τη γη ώσπου ο ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης να ανατείλει μόνιμα στο πολύπαθο νησί μας.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω το υπαίθριο αμφιθέατρο της «Παλαιάς Βρύσης», συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας και όσους εργάστηκαν για τη δημιουργία του και εύχομαι να αποτελέσει κέντρο πολιτιστικής, κοινωνικής και εθνικής δράσης.