11/9/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

11/09/2011
Μέχρι τώρα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το Wiki Leaks τεκμηριώνουν ένα σημαντικό γεγονός, το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πιστός και συνεπής στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου παρέστη και μίλησε στο μνημόσυνο του μόνιμου Επιλοχία της Εθνικής Φρουράς Αντώνη Ρωσσίδη, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς είπε ότι «έχουμε πει και χθες και επαναλαμβάνουμε σήμερα: τα κόμματα καλούνται να απαντήσουν ποιος είναι ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας σε μια κοσμική δικοινοτική δημοκρατία, όπως είναι η Κύπρος, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Κύπρος. Η πολιτική είναι θέμα των πολιτικών και της πολιτικής ηγεσίας. Τα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη δομούνται στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας, έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη, και σε αυτό έχουμε καλέσει τα κόμματα να τοποθετηθούν ευθαρσώς πώς βλέπουν την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να ποδηγετήσει την πολιτική».

Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα δημοσιεύματα για έγγραφα του Wiki Leaks, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «μέχρι τώρα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το Wiki Leaks τεκμηριώνουν ένα σημαντικό γεγονός: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστός και συνεπής στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού, προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις στέλνοντας σαφή μηνύματα στους διάφορους που τον συναντούν για να πάρουν τα ορθά μηνύματα.

Αν γίνεται λόγος για το θέμα του δημοψηφίσματος, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το έχουμε συμφωνήσει ευθύς εξ αρχής πριν ακόμη ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις και είναι μέρος της διαδικασίας, μια διαδικασία που προβλέπει ότι η λύση που θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα είναι αμοιβαία συμφωνημένη, δεν θα είναι αποτέλεσμα, δηλαδή, ούτε επιδιαιτησίας ούτε κάποιας επέμβασης από έξω και ότι αυτή η συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό θα σταλεί προς έγκριση σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από μέρους του Προέδρου. Το ίδιο το δημοσίευμα του Wiki Leaks τεκμηριώνει αυτή τη θέση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με συνέπεια και σταθερά τονίζει», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.