11/9/11

Δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατώς Κοζάκου – Μαρκουλλή για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
11/09/2011





Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσυλβάνια. Αυτές οι αποτροπιαστικές πράξεις βαρβαρότητας σηματοδοτούσαν μία επίθεση προς όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες. Μεταγενέστερες επιθέσεις στο Μπαλί, τη Μουμπάι, το Μπεσλάν, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα, τη Νορβηγία και αλλού είναι οδυνηρή υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία αποτελεί μία παγκόσμια μάστιγα που μπορεί να επηρεάσει αδιακρίτως όλους μας, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικονομικής κατάστασης, εθνικότητας ή θρησκείας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που οι τρομοκράτες ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύουν. Αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας και αποστέλλουμε τις ειλικρινείς μας ευχές και συμπαράσταση στις οικογένειες και φιλικά τους πρόσωπα.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποσκοπούσαν στην κατάρρευση των κοινωνιών μας και στο να υποσκάψουν τις θεμελιώδεις αξίες και τα πιστεύω μας στις ελεύθερες και ανοικτές κοινωνίες. Με την πάροδο δέκα ετών διαπιστώνουμε με πάσα βεβαιότητα ότι αυτός ο στόχος των τρομοκρατών έχει αποτύχει οικτρά. Η πίστη μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την πολυπολιτισμικότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση παραείναι ισχυρή και βαθιά ριζωμένη ώστε να απειλείται από τον φόβο και τη μισαλλοδοξία.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί μία πολυεπίπεδη και σύνθετη στρατηγική. Η προσέγγιση της ποινικής δικαιοσύνης που βασίζεται στο κράτος δικαίου συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να παρεμποδίσουμε μελλοντικές επιθέσεις. Παράλληλα, θα πρέπει επιτυχώς να αποκαθηλώσουμε την τρομοκρατική προπαγάνδα. Η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού είναι καθοριστικής σημασίας και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και τοπικών παραγόντων είναι καίριος σε αυτή την προσπάθεια. Τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας χρήζουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης, με την παροχή επαρκών ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία των εθνών για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αυτό κατέστη εμφανές με την ομόφωνη υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης το 2006. Θεωρούμε την πολυμερή προσέγγιση και τα Ηνωμένα Έθνη ως τα κεντρικά στοιχεία των προσπαθειών μας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα στηρίζουμε ακατάπαυστα τις προσπάθειες πλήρους υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών ανά την Υφήλιο. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την τρομοκρατία, των περί τρομοκρατίας Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζουμε ένθερμα την ολοκλήρωση και θέση σε ισχύ της Περιεκτικής Σύμβασης για τη Διεθνή Τρομοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επαρκώς αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τρομοκρατίας με την υιοθέτηση και εφαρμογή πολύπλευρων στρατηγικών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέσπισε το 2004 τη θέση του Συντονιστή Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της ΕΕ και εν συνεχεία υιοθέτησε τη Στρατηγική Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της ΕΕ, η οποία συνοδεύθηκε από την υιοθέτηση ξεχωριστών στρατηγικών για την ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση, τη χρηματοδότηση των τρομοκρατών και τα μηνύματα των ΜΜΕ.

Εντός αυτού του πλαισίου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Κύπρος είναι συμβαλλόμενο μέρος όλων των σχετικών Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπρόσθετα, συμμετέχουμε ενεργά σε διάφορες διεθνείς πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των διαφόρων εκφάνσεων της τρομοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε το 2007 στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Καταπολέμησης της Πυρηνικής Τρομοκρατίας. Η Κύπρος έχει επίσης υπογράψει σειρά διμερών συμφωνιών με βασικούς εταίρους προς ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας. Το 2005, η Κύπρος κατέστη ένα από τα πρώτα κράτη που εντάχθηκαν στην Πρωτοβουλία Ασφάλειας Μη-Διασποράς για τα εμπορικά πλοία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επί του παρόντος, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Διμερούς Συμφωνίας Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τον περασμένο Οκτώβριο η Κύπρος υιοθέτησε νομοθεσία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με πιο σφαιρικό και ισχυρό τρόπο και για πρώτη φορά θέσπισε Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.