15/9/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια του Πάρκου Προσφύγων στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης στην Αθηένου

15/09/2011





Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας στα εγκαίνια του Πάρκου Προσφύγων στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης και την ευκαιρία που μου δίνετε με αυτή την αφορμή να σας επισκεφτώ και πάλι εδώ στην ακριτική Αθηένου. Είναι σημαντικό για μένα να έχω αυτή την άμεση επαφή μαζί σας, γιατί με βοηθά να διαμορφώνω άποψη για το πώς μπορούμε καλύτερα να επιλύουμε τα όποια τυχόν προβλήματα υπάρχουν, αλλά και να διαπιστώνω από κοντά την πρόοδο και την ανάπτυξη που σημειώνετε.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αφορά αναβάθμιση του υφιστάμενου πάρκου του Συνοικισμού Αυτοστέγασης με την κατασκευή περιτοιχίσματος, παιδικής χαράς, δαπέδου ασφαλείας, εγκατάσταση φωτισμού και αναβάθμιση του πρασίνου. Η συνολική δαπάνη για την κατασκευή του ανήλθε στις €105.000 και καλύφτηκε εξ’ ολοκλήρου από το κράτος.

Είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής που πραγματικά χρειαζόταν ο Συνοικισμός, και κατ’ επέκταση ο Δήμος, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνησή μας για ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των προσφύγων μας που διαμένουν στους συνοικισμούς.

Αυτή άλλωστε αποτελεί μέρος της πολυεπίπεδης και πιο σύγχρονης προσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζουμε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού στα τρία τελευταία χρόνια καταφέραμε να εμπλουτίσουμε, να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα, τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στον προσφυγικό μας κόσμο, αλλά και να προωθήσουμε την κατασκευή τέτοιων έργων υποδομής, όπως δρόμους, πλατείες, πάρκα, χώρους πρασίνου, αποχετευτικά, κλπ, που κάνουν πραγματικά ανθρώπινη και ελκυστική τη διαβίωση εσάς των προσφύγων μας στους συνοικισμούς.

Παράλληλα, βέβαια, αν θέλουμε να κρατήσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, τα εγκαίνια νέων έργων, είτε αυτά αφορούν τους συνοικισμούς είτε ευρύτερα τους δήμους και τις κοινότητές μας, καταδεικνύουν τον καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα που έχει προσδώσει η Κυβέρνησή μας στην κυπριακή οικονομία. Και δεν χρειάζεται να πάω πολύ μακριά για να αποδείξω αυτά που λέω.

Όπως γνωρίζετε, στον Δήμο Αθηένου:

· Πρόσφατα συμπληρώθηκε το δίκτυο συλλογής λυμάτων ως συγχρηματοδοτούμενο έργο από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
· Εκτελείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ο δυτικός περιμετρικός δρόμος, ως πολεοδομικό έργο.
· Εκτελείται η ανάπλαση της οικίας του πατέρα Καλλίνικου Μοναχού και του παλαιού τυροκομείου, μέσω του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης.
· Αναπαλαιώνεται παραδοσιακή οικία ως πολεοδομικό έργο.
· Αναπαλαιώνεται και συντηρείται ο παλαιός παραδοσιακός αλευρόμυλος, μέσω του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης.
· Προωθείται η προσφοροδότηση του έργου της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς και της Πλατείας Αγίου Φωκά ως πολεοδομικού έργου. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από ιδιώτες συμβούλους, οι οποίοι ετοιμάζουν τα έγγραφα ζήτησης προσφορών για την κατασκευή, που σύμφωνα με τους προγραμματισμούς μας εντός του 2012 θα ξεκινήσει.
· Προχωρά η συντήρηση του Αρχαίου Μνημείου "Το Χάνι του Μεστάνα", σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Στο μεταξύ, έχουμε βάλει μπροστά για να ικανοποιήσουμε το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου για διαχωρισμό οικοπέδων αυτοστέγασης για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών νέων ζευγαριών προσφύγων. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο διαχωρισμού, το οποίο υποβλήθηκε στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για εκτίμηση της αξίας της γης. Όπως ξέρετε, η γη αυτή είναι ιδιωτική, γι’ αυτό και καταβάλλουμε προσπάθειες να έρθουμε σε φιλικό διακανονισμό με τους ιδιοκτήτες της.
Αυτή μου η αναφορά μου δίνει την αφορμή να επαναλάβω τη δέσμευση της Κυβέρνησής μας πως, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν πάψαμε και δεν θα πάψουμε να νοιαζόμαστε για τους πρόσφυγές μας και την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών τους. Είναι γι’ αυτό που, μεταξύ πολλών άλλων, μέχρι τώρα:
· Παραχωρήσαμε πέραν των 1.800 οικοπέδων για σκοπούς αυτοστέγασης.
· Προχωρούμε με την ανέγερση των 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Ήδη, παραδώσαμε το κλειδί των σπιτιών ή διαμερισμάτων σε 148 δικαιούχες οικογένειες προσφύγων στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων Τσιακκιλερό και Κόκκινες.
· Παραχωρήσαμε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.
· Παραχωρήσαμε 415 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 2.000 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους πρόσφυγες αυτού του προγράμματος.
· Μέχρι τώρα παραδώσαμε 830 πιστοποιητικά μίσθωσης και με προοπτική πολύ σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.
· Υπερδιπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτουμε για τη συντήρηση, εξωραϊσμό ή και αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγές μας που για χρόνια διέμεναν σε σπίτια με πολλά προβλήματα. Την τριετία 2008-2010 έχουμε διαθέσει €112 εκ. περίπου γι’ αυτό τον σκοπό.
· Ολοκληρώνουμε την Α’ Φάση του έργου για την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων και, παράλληλα, προχωράμε στη Β΄ Φάση με την εγκατάσταση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους Οικισμούς σε όλες τις επαρχίες.
· Επεκτείναμε το ποσό που παραχωρείται ως βοήθεια για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών. Η αύξηση του σχετικού κονδυλίου ανέρχεται στο 30%, ενώ αυξήσαμε μέχρι και 95% τις προκαταβολές και χορηγίες που διατίθενται για αυτοστέγαση.

Να είστε βέβαιοι, πως η Κυβέρνηση Χριστόφια και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να χαράζουμε νέους δρόμους για την κυπριακή κοινωνία του αύριο, και στο πλαίσιο αυτό έχουμε πάντα ψηλά στις προτεραιότητες μας την ευημερία και την πρόοδό σας.