15/9/11

Ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής
15/09/2011
«Η υλοποίηση ενός Γενικού Συστήματος Υγείας αποτελεί μονόδρομο για την κυπριακή κοινωνία».



Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του. Σημείωσε μάλιστα, πως η συζήτηση σε ό,τι αφορά το κόστος του ΓΕΣΥ είναι σε αυτό το στάδιο άκαιρη, καθώς αυτό που προέχει είναι η ριζική αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να επιβιώσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναδιάρθρωση των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, εξήγγειλε την εφαρμογή πιλοτικού Προγράμματος στην Επαρχία Λευκωσίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την υπαγωγή όλων των κρατικών υπηρεσιών υγείας της επαρχίας Λευκωσίας σε μια διεύθυνση, με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση και συντονισμό.

Ο δρ Μαλάς διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας που την διακρίνει, θα διασφαλίσει πως οι όποιες περικοπές στον προϋπολογισμό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν θα πλήξουν τον τομέα της υγείας. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα προχωρήσει στοχευμένα στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής στον τομέα της υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό ο κ. Υπουργός σημείωσε πως επιβάλλεται να γίνει ριζική αναδιάρθρωση στον τομέα που χειρίζεται τα εν λόγω θέματα, με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση των κονδυλίων. Πρέπει, ανέφερε, να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία, είτε μέσω της μετάκλησης ιατρών από το εξωτερικό, είτε μέσω της δημιουργίας κέντρων αναφοράς.

Καταλήγοντας ο δρ Μαλάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εποικοδομητική στάση που επέδειξαν τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τονίζοντας πως το τομέας της υγείας δεν χωρεί αντιπαραθέσεις.