29/9/11

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»

29/09/2011





Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης» ημερομηνίας 22/9/2011 με τίτλο «Δεν υπάρχουν χρήματα», το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι η πολιτική για την απεξάρτηση των μεγάλων αστικών κέντρων και των τουριστικών περιοχών από τη βροχόπτωση ήταν και εξακολουθεί να είναι πάγια πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας και είναι απολύτως σύμφωνη με την μελέτη αναθεώρησης της υδατικής πολιτικής.

Οι αναφορές στο δημοσίευμα ότι κάποιοι επιδιώκουν άμεση αξιοποίηση της μονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια, η οποία βρίσκεται σε απραξία και γι’ αυτόν τον λόγο έχει υπογραφεί σύμβαση με κέντρο μελετών της Ελλάδας για τη διεξαγωγή μελέτης ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα το νερό το οποίο θα παράγεται στην Πάφο να μεταφέρεται με αγωγούς στη Λεμεσό και στη συνέχεια να διοχετεύεται στον Νότιο Αγωγό και ενδεχομένως να χρησιμοποιείται και για αρδευτικούς σκοπούς, δεν είναι ορθές.

Το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας (Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων) ενημερώνει ότι όταν υπάρχει περίσσεια νερού στα φράγματα η οποία επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση, τότε οι μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να λειτουργούν με μειωμένη παραγωγή, ή ακόμη και να μην λειτουργούν καθόλου, με την ανάλογη βεβαίως αποζημίωση προς τον στρατηγικό επενδυτή, όπως καθορίζεται στα συμβόλαια αφαλάτωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την μελέτη αναθεώρησης της υδατικής πολιτικής, όταν η στάθμη του νερού στα φράγματα είναι ψηλή, τότε οι μονάδες αφαλάτωσης θα λειτουργούν με μειωμένη παραγωγή, ή καθόλου, ενώ όταν η στάθμη κατέβει κάτω από προκαθορισμένα όρια που τέθηκαν λαμβάνοντας υπόψη διάφορα στάδια επιφυλακής για αντιμετώπιση περιόδων ξηρασίας, οι μονάδες αφαλάτωσης θα δουλεύουν με πλήρη δυναμικότητα.

Όσον αφορά την υπογραφείσα σύμβαση με κέντρο μελετών της Ελλάδας, τονίζουμε ότι αυτή αφορά μόνο αναγνωριστική μελέτη, η οποία έχει εξετάσει σε προκαταρκτικό/διερευνητικό στάδιο κατά πόσον είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά αποδοτική η διασύνδεση των Έργων Πάφου και Νότιου Αγωγού. Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες επαρχίες (δηλ. Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου) είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους διά μέσου του Έργου Νότιου Αγωγού. Η διασύνδεση μεγάλων έργων είναι μια πρακτική που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλες περιόδους ξηρασίας και φαίνεται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

- Παρέχει την δυνατότητα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, όπως μειωμένης παραγωγής νερού από τις αφαλατώσεις, είτε λόγω εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης, είτε λόγω σοβαρών βλαβών στο σύστημα ηλεκτροδότησης ή ακόμη και την ανάγκη καταβιβασμού της στάθμης ενός φράγματος λόγω ενός μεγάλου σεισμού.

- Παρέχει ευελιξία για βελτιωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, υπό κανονικές συνθήκες. Στην Κύπρο η στατιστική κατανομή των βροχοπτώσεων και των εισροών στα φράγματα είναι ιδιαίτερα ασύμμετρη και παρατηρούνται συχνές και μακρόχρονες περίοδοι ξηρασίας. Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η αύξηση της ταμίευσης στα φράγματα. Η διασύνδεση των μεγάλων φραγμάτων του έργου Πάφου και Νότιου Αγωγού θα συμβάλει στην αύξηση αυτή αφού θα παρέχει την δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων νερού από περιοχές που πιθανόν να παρουσιάζουν πλεόνασμα σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δίδοντας τη δυνατότητα στο κράτος για ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του με το ελάχιστο υπό τις περιστάσεις κόστος. Παρέχει, δηλαδή, την δυνατότητα για μακροπρόθεσμο προγραμματισμό προς αποφυγή δαπανηρών και δύσκολων λύσεων αντιμετώπισης έκτακτων περιστάσεων.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η αφαλάτωση στα Κούκλια είναι πράγματι σε εφεδρεία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του συμβολαίου αλλά και την αναθεωρημένη υδατική πολιτική.