28/9/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση «Μουσικό απόγευμα με την τρίτη ηλικία», στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
28/09/2011





Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που αποδέχθηκα και φέτος την πρόσκληση του φίλου Δημάρχου Στροβόλου κ. Σάββα Ηλιοφώτου, για να θέσω υπό την αιγίδα μου και να απευθύνω χαιρετισμό στην καθιερωμένη σας εκδήλωση με θέμα «Μουσικό απόγευμα για την τρίτη ηλικία».

Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου που λόγοι πέραν της θέλησής μου δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες που διακρίνονται για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους και εργάζονται καθημερινά με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των συνανθρώπων τους.

Κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον σεβασμό μου προς εσάς που ζήσατε σε χρόνους δύσκολους και εντούτοις καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Η τρίτη ηλικία είναι η εποχή που ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα που οι νέοι παραβλέπουν και που δεν έχουν ακόμη την ωριμότητα που χρειάζεται για να τα εκτιμήσουν. Είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων. Είναι με αυτό το πνεύμα που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στηρίζει τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης, κοινωνικοποίησης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών παρέχεται κατά τα τελευταία χρόνια οικονομική στήριξη προς το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου το οποίο λειτουργεί τρία προγράμματα. Το Κέντρο Ενηλίκων με την παροχή ημερήσιας φροντίδας το οποίο κατά το 2011 επιχορηγήθηκε από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών με €15.000, το Συμβουλευτικό Κέντρο που επιχορηγήθηκε με €7.000 και τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών τα οποία φέτος έλαβαν επιχορήγηση ύψους €66.000. Πέρα από τα πιο πάνω το ΣΚΕ Στροβόλου λειτουργεί τη Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων «Αγία Μαρίνα» η οποία επιχορηγήθηκε από το προαναφερόμενο Σχέδιο με το ποσό των €32.000.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην προσπάθεια του να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, προκηρύσσει από το 2009 το Σχέδιο επιχορήγησης τους για κάλυψη μέρους των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών εξόδων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Για το 2011, ο Δήμος Στροβόλου έχει λάβει επιχορήγηση στα πλαίσια του Σχεδίου αυτού, για τη λειτουργία δύο προγραμμάτων. Επιχορηγήθηκε με το ποσό των €13.000 για το πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημιουργικής Ενασχόλησης ΑΡΙΑΔΝΗ», το οποίο ο Δήμος λειτουργεί σε σύμπραξη με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου και €15.000 για το πρόγραμμα «ΑΥΓΗ», που απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής ηλικίας και λειτουργεί σε σύμπραξη με τον Λαϊονικό Βρεφοπαιδοκομικό Σταθμό.

Στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύει η χώρα μας, ως υπεύθυνη κυβέρνηση συνολικά και συλλογικά, αξιολογούμε προτεραιότητες και ιεραρχούμε τις δαπάνες μας έχοντας ως κεντρικό άξονα τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνέχιση του κοινωνικού μας προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι η στήριξη της τρίτης ηλικίας θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Τέλος, θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την όμορφη αυτή εκδήλωση. Εκφράζω δε την εκτίμησή μου για το γενικότερο έργο που επιτελούν σε σχέση με τα άτομα τρίτης ηλικίας, που συμβάλλει στην προαγωγή της ποιότητας ζωής και υποβοηθεί την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών.

Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα ακόμη ευχάριστο μουσικό απόγευμα μαζί με τα άτομα τρίτης ηλικίας και ας τους εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση μας ξανά μέσα από τις μελωδίες των τραγουδιών.


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α’ κα Χαρά Ταπανίδου.