23/9/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές απειλές

23/09/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας παραχώρησε σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας απάντησε στο θέμα των απειλών της Τουρκίας λόγω της έναρξης της διερευνητικής διαδικασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Επίσης, ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για συνολική λύση του Kυπριακού.

Τον Πρόεδρο Χριστόφια παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο κ. Stephane Dujarric, Διευθυντής του Τμήματος Ειδήσεων και ΜΜΕ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εισαγωγική του ομιλία εξέφρασε κατ’ αρχήν λύπη που άλλος ένας χρόνος παρήλθε χωρίς να είναι σε θέση να ανακοινώσει κάτι ευχάριστο για τη λύση του Κυπριακού. Αντιθέτως, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή η Κύπρος προσπαθεί να προωθήσει τη μελλοντική εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και αντιμετωπίζει τις απειλές της Τουρκίας. Η τουρκική ηγεσία, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσπαθεί να εκδικηθεί την Κυπριακή Δημοκρατία για την απόφαση διεξαγωγής έρευνας ενός της ΑΟΖ της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ΕΕ και άλλες χώρες αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η Τουρκία ως συνήθως αρνείται αυτό το δικαίωμα σε μια χώρα μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ακολούθως είπε ότι, στην περίπτωση που εξευρεθούν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε αυτό θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα αποτελείται από ένα κράτος, μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθών.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχει συμφωνηθεί στο κεφάλαιο της οικονομίας ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα ανήκει στην αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και η Κυβέρνηση θα διανέμει τα οφέλη και στις δύο ομοσπονδιακές μονάδες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή.

Οι Τουρκοκύπριοι, επισήμανε, θα κερδίσουν από την πιθανή έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και όπως και η Τουρκία όπως και η Ελλάδα, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, η τουρκική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη γιατί πρόκειται για μια πανίσχυρη χώρα εναντίον μιας μικρής και αδύνατης στρατιωτικά χώρας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος σε σημερινά δημοσιεύματα ότι οι Ελληνοκύπριοι προετοιμάζονται για πόλεμο τόνισε ότι πρόκειται για φαιδρότητες και σημείωσε ότι η διάταξη της εθνικής φρουράς στην Κύπρο είναι καθαρά αμυντική. Επιθυμούμε, πρόσθεσε, μια ειρηνική λύση όλων των προβλημάτων, τόσο μεταξύ εμάς και των Τουρκοκυπρίων όσο και μεταξύ εμάς και της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι αυτές δεν προχωρούν, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν σημαντικές συγκλίσεις σε κρίσιμες πτυχές όπως η διακυβέρνηση, η οικονομία, τα θέματα της ΕΕ και μερικές άλλες. Δυστυχώς όμως, είπε, ακόμη και όταν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε και από τους δύο ηγέτες να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στη βάση των διαπραγματεύσεων όπως διατυπώνεται στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1251, και να προχωρήσουμε μπροστά, από το σημείο που είχαμε μείνει με τον προηγούμενο ηγέτη κ. Ταλάτ, ο κ. Έρογλου υπαναχώρησε τόσο στα θέματα της κυριαρχίας όσο και σε άλλα. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο κ. Έρογλου θα ξανασκεφθεί και θα επανορθώσει τις θέσεις του ενόψει και της συνάντησης του προσεχούς Οκτωβρίου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να υπάρξει μια καλή προοπτική για λύση και για την πιθανότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση προς τι η βιασύνη σε ό,τι αφορά τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου εφόσον μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι η πρόταση για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου δεν είναι καινούργια αλλά βρίσκεται στο τραπέζι από τη δεκαετία του ’80. Καθυστερούσαμε την υλοποίηση της, τόνισε, γιατί θέλαμε λύση του Κυπριακού. Η διαδικασία όμως δεν άρχισε τώρα αλλά εδώ και μερικά χρόνια. Δεν πιστεύω, τόνισε, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των ερευνών και επανέλαβε ότι τα όποια οφέλη από τις έρευνες θα ευεργετήσουν και τους Τουρκοκυπρίους. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης και στην ούτω καλούμενη «συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους την οποία χαρακτήρισε ως απαράδεκτη πράξη που στερείται κάθε διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία είπε, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πρώτα με την εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερο με τις παράνομες συνεχιζόμενες ενέργειες της για διεξαγωγή παράνομων ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την κυπριακή οικονομία και τη σύναψη δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος είπε ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η Κύπρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη κατάσταση αυτή και να αποφύγει την οικονομική κρίση. Η Ρωσία, είπε, είναι μια φιλική χώρα και έχουμε πολύ καλές, φιλικές σχέσεις. Άλλοι δανειοδότες, είπε, μας προσφέρουν δάνειο με επιτόκιο 10%, 12% και ακόμη και 14%. Με τη Ρωσία, είπε, διαπραγματευόμαστε δάνειο με επιτόκιο 4,5%.


Αναφορικά με το θέμα των Παλαιστινίων και το αίτημά τους για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Αυτό, πρόσθεσε, είναι μια ιστορική αναγκαιότητα αλλά ταυτόχρονα είπε θα πρέπει να αναγνωριστεί και το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Η Κύπρος, σημείωσε, με βάση τις δικές της ιστορικές εμπειρίες δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος .

Σε ερώτηση αν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απειλές της Τουρκίας για λήψη μέτρων, λόγω του ενεργειακού θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτές λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα έχει αρκετή σύνεση ώστε να αποφευχθεί κρίση στην περιοχή.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί και κατά πόσο η Κύπρος έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον κρατών μελών του ΟΗΕ και κατάσχεση οπλισμού στη βάση ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι φυσικό η Κύπρος να επιθυμεί συμμόρφωση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σχετικά με την έκρηξη στο Μαρί, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εσωτερική διαδικασία εν εξελίξει που ερευνά τους λόγους που οδήγησαν στην τραγική έκρηξη. Συμπλήρωσε, ταυτόχρονα, ότι η συνέπεια της Κύπρου για εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών επί των οποίων στηρίζει και αυτή η ίδια τον δικό της αγώνα, πληρώθηκε με βαρύ τίμημα και αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός.

Αναφορικά με τον ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα κ. Alexander Downer και κάποιες θετικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει για τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Downer βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο και ότι έχουν καλές σχέσεις αν και διαφορετικές απόψεις πολλές φορές, αλλά, πρόσθεσε, αυτή είναι η δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε, τόνισε, τις προσπάθειες πρώτα απ’ όλα με τον κ. Έρογλου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην παρουσία του Ειδικού του Συμβούλου κ. Downer.