23/9/11

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

23/09/2011
"Εμείς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει το ισχυρό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους, το οποίο ενισχύεται με την ανεύρεση υδρογονανθράκων, προς τη λύση του Κυπριακού" είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.



Σε δηλώσεις του το απόγευμα προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Επειδή από κυπριακή εφημερίδα υπήρξε διασύνδεση της κατάθεσης από την Κυβέρνηση των «Περί Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών Κανονισμών του 2011» στις 19 Σεπτεμβρίου με τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα τις απειλές της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και επειδή το δημοσίευμα αναπαρήγαγε ο τουρκικός και τουρκοκυπριακός Τύπος, με την προσέγγιση μάλιστα ότι δήθεν οι Ελληνοκύπριοι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Η προώθηση των προτεινόμενων Κανονισμών έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες και δεν έχει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα ούτε σχετίζεται με πολιτικές ή άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ανάλογο Νόμο για τον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτων Αναγκών ο οποίος προβλέπει τον Σχεδιασμό Μέτρων προς ενίσχυση της Δημοκρατίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των Μέτρων περιλαμβάνεται και η έκδοση Κανονισμών με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή του Νόμου. Οι Κανονισμοί ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας στις 30 Μαρτίου 2010 και υποβλήθηκαν στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο. Επιστράφηκαν τον Απρίλη του 2011 και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Ιουνίου 2011. Στην συνέχεια κατατέθηκαν, όπως έχω ήδη πει, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 στη Βουλή.

Τα όποια σενάρια περί επιθετικής διάθεσης της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζονται στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο στερούνται σοβαρότητας. Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε για ακόμη μια φορά να καθησυχάσουμε τον κυπριακό λαό, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και δεν συντρέχουν λόγοι υπερβολικής και αδικαιολόγητης ανησυχίας. Η δημιουργία έντασης δεν βοηθά τη δική μας πλευρά και προβαίνουμε σε ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο αποφυγής της έντασης, με πολύ θετικά αποτελέσματα όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τις δηλώσεις εκπροσώπων σημαντικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει επικριτικές παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση σε σχέση με αναφορά στους Τουρκοκύπριους, που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μια ομιλία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουμε σήμερα.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου ήταν η ξεκάθαρη καταγγελία των απειλών και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η αντικειμενική περιγραφή της πραγματικότητας στις συνομιλίες και η καταγγελία των υπαναχωρήσεων της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε ζητήματα που έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις, η επαναβεβαίωση της βάσης αλλά και της συμφωνημένης διαδικασίας των συνομιλιών και η επαναφορά, ή η υπογράμμιση της πρότασής του για την Αμμόχωστο.

Στην ομιλία υπήρχε και μια γενική αναφορά, την οποία θέλω να υπενθυμίσω κατά λέξη. Είχε πει ο Πρόεδρος ότι ‘θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριος συμπατριώτες μας ότι ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων’.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν μιλά από το επίσημο βήμα των Ηνωμένων Εθνών μιλά ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους πολίτες και να σημειώσει τα οφέλη που θα υπάρξουν από αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτως ή άλλως, πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρος, μέσα και από τη συνέντευξη που ακολούθησε την ομιλία, ο τονισμός ότι, ό,τι γίνει, αυτό θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της μίας και μόνης Κυπριακής Δημοκρατίας και το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Πρόεδρος είναι η ισότητα των πολιτών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σε μια βδομάδα, κατά την οποία είχαμε την ιστορική έναρξη των γεωτρήσεων ασκώντας με αποφασιστικότητα το κυριαρχικό μας δικαίωμα, την εβδομάδα που πετύχαμε με τις πρωτοβουλίες μας μια πρωτοφανή στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, όταν έχουμε τόσες αντιδράσεις και απειλές από την Τουρκία και όταν ο Πρόεδρος αποφασιστικά και ξεκάθαρα έθεσε στην ομιλία του τόσο σημαντικά ζητήματα, το να ψάχνουμε και να βρίσκουμε αφορμές, δυστυχώς, για να επικρίνουμε τη δική μας πλευρά, μέσα μάλιστα σε τόσο κρίσιμες συνθήκες, δεν είναι σωστό και φανερώνει μικροψυχία».

Ερωτηθείς τι εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή του την αναφορά, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «αυτό το απάντησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή, όταν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να πούμε θα το πούμε. Ο ίδιος μάλιστα άφησε ανοικτό το ζήτημα, ακριβώς διότι υπάρχουν διάφορες πλευρές του ζητήματος, διάφορες πτυχές και οπτικές γωνίες οι οποίες πρέπει να τύχουν περισσότερης, μεγαλύτερης επεξεργασίας. Ηταν, όμως, ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα το οποίο πολύ σωστά στάλθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που διερχόμαστε σήμερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν απόψεις που λένε ότι από τη μια η ανεύρεση υδρογονανθράκων θεωρείται κίνητρο για λύση και απόψεις που λένε πως αφαιρούμε οι ίδιοι αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «αυτό το επιχείρημα είναι το ίδιο με το να ισχυρίζεται κάποιος ότι, για παράδειγμα, επειδή επί προηγούμενης διακυβέρνησης ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα ωφελήματα προς τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό ήταν ένα βήμα που μάς απομάκρυνε από τη λύση του Κυπριακού.

Εμείς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει το ισχυρό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους, το οποίο ενισχύεται με την ανεύρεση υδρογονανθράκων, προς τη λύση του Κυπριακού, και θα επωφεληθούν με τρόπο που θα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σοβαρής επεξεργασίας. Από κει και πέρα το να παίρνουμε αυτή τη δήλωση πολιτικής, αυτή τη δήλωση προθέσεων και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ζητήματα, μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που διερχόμαστε, έχω την άποψη ότι δεν είναι κάτι εύστοχο».

Σε ερώτηση ποιες σκέψεις έχουν γίνει για το πώς μπορούν να ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις και απόψεις και όταν είμαστε έτοιμοι, όταν αυτές οι σκέψεις γίνουν πολιτικές αποφάσεις ολοκληρωμένα και συνολικά, θα ανακοινωθούν».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του απόπλου του «Πίρι Ρέις», ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «το ‘Πίρι Ρέις’ ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Σμύρνη, θα δούμε πού θα κατευθυνθεί και, ασφαλώς, αν υπάρξουν οποιεσδήποτε παραβιάσεις που θα απαιτούν την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτές θα μελετηθούν και θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε».