22/9/11

Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στη Νέα Υόρκη

21/09/2011





Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή έλαβε μέρος χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι κύριες πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες με έμφαση την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Ακτή του Ελεφαντοστού.

Επίσης, η κα Μαρκουλλή χθες το μεσημέρι έλαβε μέρος σε Υπουργικό Συνάντηση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό και αμέσως μετά σε Υπουργική Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου με την χώρα αυτή.

Το απόγευμα, η κα Υπουργός είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τους ομολόγους της της Σερβίας κ. Vuk Jeremić, της Γεωργίας κ. Grigol Vashadze, της Ινδονησίας δρα R.M. Marty M. Natalegawa και της Ουρουγουάης κ. Luis Almagro. Με όλους τους συνομιλητές της η κα Μαρκουλλή συζήτησε τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Επίσης, τους ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και ιδιαίτερα για το θέμα των πρόσφατων τουρκικών απειλών λόγω της απόφασης της Κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει με διερευνητική γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Με τον Ινδονήσιο Υπουργό συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την Ισλαμική Διάσκεψη.

Εξάλλου, η Υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα έλαβε μέρος σε Υπουργικό Δείπνο για το Μεσανατολικό που παρέθεσε το Διεθνές Ίδρυμα Ειρήνης (International Peace Institute) και στο οποίο έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Catherine Ashton, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Carl Bildt, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Hillary Clinton και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ahmet Davutoğlu.