21/9/11

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας


21/09/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες συνάντηση, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε τα ακόλουθα:

«΄Εχω την τιμή για ακόμη μια φορά να συναντώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Lavrov. Ως συνήθως, είχαμε μια πολύ θερμή ανταλλαγή απόψεων πάνω σε προβλήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ακολουθούμε την ίδια γραμμή για την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, για μια λύση η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και είμαστε υπέρ της σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης η οποία μετά τη συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος θα εξετάσει αποκλειστικά τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος.

Για ακόμη μια φορά εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στη Ρωσική Ομοσπονδία και τον εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών για τη δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφορικά με την έρευνα της Κύπρου για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου. Είναι μια θέση αρχής βασισμένη στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών και τους ευχαριστώ πολύ. Αυτό είναι μια ασπίδα για την Κύπρο και άλλες χώρες ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση. Για ακόμη μια φορά, είμαι ευγνώμων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Κυβέρνηση, την ηγεσία της χώρας και τον λαό της για τη συνεπή στήριξή τους προς την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο κ. Lavrov δήλωσε τα ακόλουθα:

«Με τη σειρά μου, θέλω να προσθέσω ότι είναι χαρά και για μένα να συναντώ τον Πρόεδρο Χριστόφια. Συζητήσαμε τις παραδοσιακές και φιλικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε αρκετά σημαντικές εμπορικές και οικονομικές διασυνδέσεις, έχουμε πολύ καλές ανθρωπιστικές σχέσεις, συνεργαζόμαστε στενά σε διεθνή ζητήματα εδώ στα Ηνωμένα Έθνη και στον ΟΑΣΕ και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση του στρατηγικού συνεταιρισμού μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε το πρόβλημα της διευθέτησης του Κυπριακού. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά την επίτευξη συμφωνίας στη βάση διεθνώς συμφωνημένων αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και λέμε ότι αυτά τα ψηφίσματα καθορίζουν παραμέτρους για την εξεύρεση λύσης που θα υπόκειται σε συμφωνία και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, θα είναι μόνιμη και θα τυγχάνει ισχυρής διεθνούς στήριξης.

Για το θέμα της έρευνας για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, πάλι η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε κινήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση και ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν μέσα στο νομικό πλαίσιο, το πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ευχαριστώ τον κ. Πρόεδρο για αυτήν την ευκαιρία να συναντηθούμε και προσβλέπω σε περαιτέρω συνεργασία».