21/9/11

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη

21/09/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τη Δευτέρα το βράδυ παρακάθησε σε δείπνο εργασίας με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη διάρκεια του οποίου προέβη σε μια λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και την αρνητική στάση που ακολουθεί η τουρκική πλευρά. Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της οικονομίας και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για ανάκαμψή της, καθώς επίσης στις προσπάθειες για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου και στις πρόσφατες τουρκικές απειλές. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που έθεσαν οι ομογενείς αναφορικά με το Κυπριακό και τις διάφορες πτυχές του, τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και την αμερικανική πολιτική, την οικονομία και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - Κύπρου.

Στο δείπνο παρακάθησαν η σύζυγος του Προέδρου κα Έλση Χριστόφια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Παύλος Αναστασιάδης και η Γενική Πρόξενος στη Νέα Υόρκη κα Κούλα Σοφιανού. Από πλευράς ομογενών παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και οι πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ.κ. Ανδρέας Κωμοδρόμος και Σάββας Τσίβικος.

Χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση με συντακτική ομάδα της εφημερίδας Wall Street Journal, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών, τις προοπτικές για λύση και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην περιοχή και στον ρόλο της Τουρκίας, καθώς επίσης και στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου. Από πλευράς της εφημερίδας, επικεφαλής ήταν ο γνωστός σχολιογράφος και μέλος της συντακτικής ομάδας Bret Stephens.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στεφάνου και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο Πρέσβη Χατζημιχαήλ, συναντήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής κ. David Harris. Παρέστησαν επίσης από κυπριακής πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και οι Πρέσβεις κ.κ. Χατζημιχαήλ και Αναστασιάδης. Στο γεύμα έλαβαν μέρος, επίσης, οι κ.κ. Πανίκος Παπανικολάου και Φίλιπ Κρίστοφερ. Στην διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε ενημέρωση για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις εξελίξεις στην περιοχή και συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης συνεργασίας με την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ.

Χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Καζακστάν κ. Abishevich Nazarbayev.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του παρακάθησαν σε δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο. Παρόντες στο δείπνο ήταν επίσης, η Υπουργός Εξωτερικών κα Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στεφάνου, οι Πρέσβεις κ.κ. Χατζημιχαήλ και Αναστασιάδης και η Γενική Πρόξενος κα Σοφιανού. Το δείπνο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Παπανικολάου.