20/9/11

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

20/09/2011





Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει χειριστεί τα ζητήματα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της διαδικασίας ανεύρεσης υδρογονανθράκων με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστευτικότητα και ψυχραιμία και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «έχουν αρχίσει και συνεχίζονται οι διαδικασίες γεώτρησης από την εταιρεία Noble Energy International στη βάση της συμφωνίας της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι διαδικασίες γεώτρησης έχουν ξεκινήσει μετά την έγκριση που έχει δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την αρμόδια Υπουργό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και διευθετήσεις για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθειά μας. Αυτή η πρώτη φάση λήψης δειγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμιση μήνες. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση ερευνών και αναλύσεων, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και η οποία θα μας δώσει μια σαφή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει χειριστεί τα ζητήματα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και της διαδικασίας ανεύρεσης υδρογονανθράκων με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστευτικότητα και ψυχραιμία. Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε.

Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι μακριά από ακρότητες, εξάρσεις και αδικαιολόγητη ανησυχία. Τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην προσπάθεια μας για εξόρυξη υδρογονανθράκων από τη θάλασσα της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης έχουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλες τις χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν υπερασπιστεί το κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας στον διεθνή χώρο με στόχο τη δημιουργία μιας ‘ασπίδας’ διεθνούς στήριξης στις προσπάθειές μας.

Αμετάθετος στόχος της δικής μας πλευράς παραμένει η σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού και της συμφωνημένης διαδικασίας. Η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να απολαύσουμε μαζί, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, τα οφέλη από τον ενδεχόμενο πλούτο που η φύση έχει προσφέρει στην πατρίδα μας.

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την πατρίδα και τον λαό μας επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού. Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, η ενότητα σε επίπεδο κοινωνίας, θωρακίζει τις προσπάθειες μας για να επιτύχουμε τους κορυφαίους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον».