20/9/11


Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη

20/09/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-μουν. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα Χριστίνα Ράφτη.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Πρόεδρος: Είχα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πάντοτε, με τον Γενικό Γραμματέα οι συναντήσεις μου είναι ευχάριστες και έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα την αλληλοκατανόηση. Αντιλαμβάνομαι ότι περιμένετε να σας πω κατά πόσον τέθηκαν τα θέματα της επικαιρότητας. Κατ’ αρχήν έχω κάνει μια εκτίμηση της πορείας των εντατικών συνομιλιών η οποία δεν είναι και η πιο ευχάριστη διότι έχουμε στοιχεία οπισθοδρόμησης - θα τ’ ακούσετε και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση - και βεβαίως, όπως ήταν φυσικό, έχω εγείρει, για να μην σας πω ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ξεκίνησε την αναφορά του, με τα θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και τις απειλές από πλευράς της Τουρκίας.

Η υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα είναι ότι θα μιλήσει με τον κ. Ερντογάν γι’ αυτά τα ζητήματα. Τα Ηνωμένα Έθνη πήραν θέση όπως ξέρετε μέσα από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της τελευταίας έκθεσης με τον κ. Downer. H θέση αυτή είναι καθαρή και είμαι σίγουρος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ακολουθήσει αυτή τη θέση στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία. Πολλοί δημοσιογράφοι διερωτούνται κατά πόσο θα μας πουν τα Ηνωμένα Έθνη να διακόψουμε ή να αναβάλουμε την εξερεύνηση και σπεύδω να σας πω ότι τέτοια αναφορά δεν έγινε από τον Γενικό Γραμματέα και δε νομίζω να γίνει από τον Γενικό Γραμματέα διότι, επαναλαμβάνω, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, θα συνεχίσουμε, γιατί είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει. Και σίγουρα μακάρι να βρεθούν υδρογονάνθρακες. Δεν έχουν να χάσουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σίγουρα έχουν να κερδίσουν. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία και από τον κ. Έρογλου.

Ερώτηση: Με βάση τη πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα και με βάση αυτά που συζητήσατε με τον Γενικό Γραμματέα, βλέπουμε να αλλάζει κάτι στα σχέδια του να σας καλέσει τον Οκτώβριο ή αυτός προβληματίζεται καθόλου;

Πρόεδρος: Όλοι προβληματιζόμαστε, όμως έχουμε χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να έχουμε την ελπίδα ότι κάποιοι θα αλλάξουν στάση και να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις διότι μέχρι τώρα οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα και έχουμε αποκλίσεις από συγκλίσεις που είχαμε προηγούμενα, που είναι πολύ σοβαρές. Κατά συνέπεια επιφυλασσόμεθα μέχρι τον Οκτώβριο. Θα γίνουν ακόμη αρκετές συναντήσεις στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό νομίζω ότι μπορεί και ο Γενικός Γραμματέας να το σημειώσει στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία και με τον κ. Έρογλου.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, όταν του παρουσιάσατε την απογοητευτική εικόνα των συνομιλιών ο Γενικός Γραμματέας διατύπωσε κάποια άποψη, εκφράστηκε, έδειξε κάποια πρόθεση τι σκέφτεται να κάνει; Γιατί υπάρχουν και κάποιοι αξιωματούχοι που σ’ ένα βαθμό θέλουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Πρόεδρος: Έδειξε ενδιαφέρον ο Γενικός Γραμματέας σίγουρα για να παρέμβει, όπως σας είπα και προηγουμένως. Και όταν λέμε για να παρέμβει, δεν εννοούμε μόνο τις απειλές της Τουρκίας αλλά και για τη διόρθωση συμπεριφορών, ει δυνατόν. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η ζωή θα δείξει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του κα Έλση Χριστόφια έφθασαν χθες το μεσημέρι 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προσφωνήσει την 66η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνοδεύεται από την Υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου.