19/9/11

 
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με το ΓΓ των ΗΕ

19/09/2011





To Mεσανατολικό και οι εξελίξεις στην περιοχή καθώς και το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελάδας κ. Στ. Λαμπρινίδης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Γκι-μουν.

Σε δηλώσεις ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ φιλική και χρήσιμη, ανέφερε :«Στην κορυφή της ατζέντας ήταν, φυσικά, το Mεσανατολικό, αλλά και ευρύτερα η «Αραβική Άνοιξη» και όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, εξελίξεις εξαιρετικά ελπιδοφόρες, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικές, αν πάρουν στραβή κατεύθυνση. Εκεί συζητήσαμε, φυσικά, για το Μεσανατολικό, κυρίως για τη σημασία που δίνει και η χώρα μας στην εξεύρεση μιας λύσης, στο να μπορέσει να υπάρξει ένα κράτος των Παλαιστινίων, το οποίο να ζει ειρηνικά δίπλα σε ένα Ισραήλ με ασφάλεια. Και οι δυο δικαιούνται αυτά τα ζητήματα και πρέπει να προωθήσουμε αυτή την προοπτική παγκοσμίως.

Μιλήσαμε βέβαια ευρύτερα, όπως είπα, για την περιοχή και τις ανησυχίες που είχαμε και οι δύο για την αστάθεια που δημιουργείται από πολλές εξελίξεις. Και είχα την ευκαιρία με αυτή τη συνάντηση να ενημερώσω τον Γ.Γ. για τις τελευταίες ανησυχητικές απειλές της Τουρκίας απέναντι στη Κύπρο και στα απόλυτα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλούτο στην οικονομική της ζώνη, καθώς επίσης και για την πρόσφατη ανακοίνωση ερευνών εκ μέρους της Τουρκίας που ακουμπά και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Γ.Γ. εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα τα οποία φέρνουνε αστάθεια και φαινόμενα τα οποία, επίσης, μπορούν να δυσχεράνουν και τις εξαιρετικά σημαντικές συζητήσεις για το Κυπριακό, που ενδιαφέρεται πάρα πολύ φυσικά και αυτός - όπως και όλοι - να λυθεί.

Είχαμε με άλλα λόγια μια ευκαιρία για μία εξαιρετική συζήτηση και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επαφές που θα έχω αυτήν την εβδομάδα με διάφορους υπουργούς εξωτερικών ή αρχηγούς κρατών».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ εκδήλωσε την πρόθεσή του για τι πρόκειται να κάνει όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Λαμπρινίδης είπε : « Ο Γ.Γ. επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και με τον κ. Έρογλου και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι τελευταίες εξελίξεις, όπως σας περιέγραψα πριν, προφανώς δεν βοηθούν στο κλίμα που απαιτείται για τη γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, κάτι που επιθυμεί και ο ίδιος και όλοι οι υπόλοιπο».