14/9/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
14/09/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον διορισμό του κ. Γιάννη Δανιηλίδη, δικηγόρου, στη θέση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που έγινε κατόπιν διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων, όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος. Ο κ. Δανιηλίδης τα τελευταία 15 χρόνια είναι Αντιδήμαρχος Λεμεσού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον διορισμό Προέδρου και τριών μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρόεδρος είναι η κα Δήμητρα Καλογήρου και μέλη οι κ.κ. Ευριπίδης Πολυκάρπου, Μενέλαος Κυπριανού και Μάριος Μωυσέως.

Ο διορισμός νέου Προέδρου και Αντιπροέδρου - που ακόμη εκκρεμεί - και των τριών μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κρίθηκε αναγκαίος μετά τις εξελίξεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπειτα από την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 12 Αυγούστου 2011 όταν έκρινε ότι ο διορισμός των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι αντίθετος με τις πρόνοιες του Νόμου και γι΄ αυτό τον λόγο προχώρησε σε ακύρωση απόφασης της Επιτροπής σε συγκεκριμένη υπόθεση.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Κυβέρνηση ζήτησε νομική συμβουλή από τη Γενική Εισαγγελία, η οποία γνωμάτευσε στις 30 Αυγούστου 2011 ότι ανεξαρτήτως από τη λήξη της θητείας ορισμένων μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρέπει να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό των μελών της Επιτροπής και να προχωρήσει σε διορισμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και τριών μελών της Επιτροπής. Και σήμερα, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον Πρόεδρο και τα τρία μέλη της Επιτροπής. Παραμένει σε εκκρεμότητα ο διορισμός του Αντιπροέδρου που αναμένεται να διευθετηθεί μέχρι την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τροποποιήσεις δύο Νόμων που έχουν σχέση με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν και που θα σταλούν αύριο στη Βουλή προς έγκριση έχουν να κάνουν με την Νομοθεσία περί ΦΠΑ και αφορούν την υποχρεωτική έκδοση απόδειξης στις λιανικές πωλήσεις. Η τροποποίηση αυτή γίνεται με την προσθήκη διατάξεων που καθιστούν πρόσωπο εμπορευόμενο υποκείμενο στον Φόρο και εγγεγραμμένο στο μητρώο ΦΠΑ, υπόχρεο να εκδίδει και να παραδίδει νόμιμη απόδειξη για σκοπούς ΦΠΑ, αλλά καθιστούν υπόχρεο και τον καταναλωτή για να απαιτεί και να κατέχει τέτοια νόμιμη απόδειξη.

Παράλληλα επιβάλλεται σε μη υποκείμενο στον Φόρο πρόσωπο που παραλείπει να συμμορφωθεί με τους Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του σχετικού Νόμου, σύμφωνα με τους οποίους υποχρεούται να απαιτεί και να έχει στην κατοχή του νόμιμη απόδειξη, χρηματική επιβάρυνση ίση με 10% της αξίας της συναλλαγής στην οποία αφορά η νόμιμη απόδειξη.

Η δεύτερη τροποποίηση αφορά τον περί Προσωπικών Δεδομένων Νόμο όπου προστίθεται παράγραφος που θα επιτρέπει σε κρατικές Υπηρεσίες, στις προσπάθειες που καταβάλλουν για πάταξη της φοροδιαφυγής, να δικαιούνται να ζητήσουν στοιχεία ατόμων ή νομικών προσώπων που μπορεί να θεωρηθούν προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς άσκησης ελέγχου. Αυτή η τροποποίηση στηρίζεται σε σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία που υπάρχει και που αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους και το βασικό πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2012. Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού θα γίνει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να συγκαλέσει σε συνεδρία το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών την επόμενη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 4.30μμ».
Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Υπουργικό για τον προϋπολογισμό σε γενικές γραμμές;

Απάντηση: Δεν θα προχωρήσω να πω περισσότερα, διότι η συζήτηση θα γίνει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός όμως για το 2012 είναι προϋπολογισμός περισυλλογής και λαμβάνει υπόψη τόσο τα δημοσιονομικά δεδομένα που θέλουμε να πετύχουμε, έχοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, αλλά και την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση για επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ερώτηση: Παραμένει ο στόχος του 2% στο δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012;

Απάντηση: Ναι, οι στόχοι είναι εκεί όπως έχουν κατατεθεί ενώπιον της ΕΕ και όπως έχω πει θα είναι ένας προϋπολογισμός περισυλλογής.

Ερώτηση: Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός;

Απάντηση: Μόλις εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρία. Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το βασικό πλαίσιο του προϋπολογισμού και στην επόμενη συνεδρία θα συζητηθεί.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι βασικές συντεταγμένες του;

Απάντηση: Οι βασικές συντεταγμένες και οι βασικές προδιαγραφές, όπως και ένα μεγάλο μέρος του δεύτερου πακέτου μέτρων με τους στόχους που τίθενται, έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σε προηγούμενες συνεδρίες λαμβάνοντας υπόψη και όλα αυτά που έχουν λεχθεί από τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και λαμβάνοντας υπόψη και τους στόχους που θέτει η Κυβέρνηση για οικονομική εξυγίανση. Είναι ξεχωριστό θέμα ο προϋπολογισμός από τα μέτρα εξυγίανσης, όπως τα ονομάζουμε «δεύτερο οικονομικό πακέτο», παρότι έχουν σχέση. Δηλαδή, οι στόχοι που θέτουμε στους προϋπολογισμούς περνούν και μέσα από τα μέτρα για να πετύχουμε και μείωση των δαπανών στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, για να πετύχουμε αύξηση των εσόδων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη, για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και μια σειρά από άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο δεύτερο οικονομικό πακέτο και τα οποία λήφθηκαν υπόψη για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2012. Όμως, ο προϋπολογισμός είναι ένα αυτόνομο, ξεχωριστό αντικείμενο το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Συν τω χρόνω θα συνεχιστεί και ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και το συγκεκριμένο οικονομικό πακέτο.

Ερώτηση: Άρα, αύριο θα κατατεθούν μόνο οι τροποποιήσεις;

Απάντηση: Όπως και στο πρώτο οικονομικό πακέτο έτσι και στο δεύτερο υπάρχουν πράγματα που δεν είναι ανάγκη να πάνε στη Βουλή, υπάρχουν πράγματα που είναι στον προϋπολογισμό. Όταν, παραδείγματος χάριν, λέμε πως στόχος είναι η μείωση κατά 1000 άτομα στη Δημόσια Υπηρεσία, αυτό εφαρμόζεται και μέσα από τους προϋπολογισμούς και μέσα από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Ή όταν λέμε πως ο στόχος είναι για κάθε τέσσερα άτομα που συνταξιοδοτούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία θα γίνεται πρόσληψη ενός, αυτά δεν είναι ζητήματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης, αυτά είναι ζητήματα πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και μέσα από τους προϋπολογισμούς και όχι μόνον.

Ερώτηση: Αύριο θα υποβληθεί το δεύτερο πακέτο; Και, επίσης, τα κόμματα λένε πως αν δεν έχουν ολοκληρωμένο πακέτο με τα 15 σημεία γα τα οποία δεσμεύθηκε ο Υπουργός, δεν θα συζητήσουν τα μέτρα.

Απάντηση: Πάντοτε το οικονομικό πακέτο πάει ολοκληρωμένο, όπως πήγε και το πρώτο οικονομικό πακέτο και παρότι κάποιοι έλεγαν ότι αφαιρέθηκαν μέτρα από μέσα αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι δεν είχαν αφαιρεθεί. Πάλι θα είναι ολοκληρωμένο το πακέτο που θα πάει είτε αυτό χρήζει έγκρισης από τη Βουλή είτε όχι – εννοώ συγκεκριμένες πρόνοιες του πακέτου – για να γνωρίζουν όλοι τι προβλέπει το δεύτερο οικονομικό πακέτο στα διάφορα ζητήματα που θέτει. Δεν θα επεκταθώ για το δεύτερο οικονομικό πακέτο εφόσον ακόμη γίνεται διάλογος. Είμαι της προσέγγισης ότι πολλές φορές δημόσιες δηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου δημιουργούν συνήθως περισσότερες δυσκολίες παρά βοηθούν στην προσπάθεια να ολοκληρώσουμε το πακέτο και έτσι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πλαίσιο συναίνεσης, διότι αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες.

Ερώτηση: Με είδησή του το Πρακτορείο «Ανατολού» αναφέρεται σε σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη για να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Υπάρχει περίπτωση να συναινέσει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Απάντηση: Τα θέματα ανοίγματος κεφαλαίων τα αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ίδια αυτή με την οποία είχαμε παγώσει ως κράτος μέλος της ΕΕ, έξι κεφάλαια το 2009 και ειδικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει παγώσει λόγω των προκλήσεων που η Τουρκία προβαίνει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να είναι η ίδια, δηλαδή, η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί επίσημα προς την ΕΕ ότι θα τερματίσει τις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα σταματήσει να παρεμβάλλει εμπόδια στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ενέργειας.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τη χθεσινή επιτυχία του ΑΠΟΕΛ;

Απάντηση: Οι επιτυχίες των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη είναι πρώτα απ΄ όλα επιτυχίες της Κύπρου, του κυπριακού ποδοσφαίρου και ασφαλώς προβάλλουν τη χώρα μας. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μας στον ΑΠΟΕΛ για τη χθεσινή του νίκη. Έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα και μάλιστα στην έναρξη των αγώνων για τους Ομίλους του Champions League. Να ευχηθώ καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες τόσο στον ΑΠΟΕΛ όσο και στην ΑΕΚ που συμμετέχει στους Ομίλους του Europa League.