26/8/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στo 5ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καρπουζιού που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου
26/08/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκλησή σας να χαιρετίσω την έναρξη του 5ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Καρπουζιού. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που διαπιστώνω πως η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοργάνωση φεστιβάλ και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων γίνεται κάθε χρόνο εντονότερη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις φτάνουν να γίνουν συνώνυμες της περιοχής στην οποία πραγματοποιούνται, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση με το Φρέναρος και το Φεστιβάλ Καρπουζιού.

Το Φεστιβάλ Καρπουζιού, που για πέμπτη φορά διοργανώνει η κοινότητα Φρενάρους, πέρα από το γεγονός ότι δίνει την ευκαιρία για την προβολή του σημαντικού αυτού προϊόντος της κοινότητας, είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για να τιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά μας και να αναδείξουμε τις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας. Εκδηλώσεις σαν και η αποψινή, αποτελούν τον κρίκο εκείνο που μας δένει γερά με τις ρίζες και την παράδοσή μας και μπορούν να λειτουργήσουν διαδραστικά μέσω της ψυχαγωγίας και της διαπαιδαγώγησης των ανθρώπων.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια ενθαρρύνει και ενισχύει την ανάπτυξη σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, εντάσσοντας τον πολιτισμό ανάμεσα στις προτεραιότητές της. Σε μια εποχή όπου μια μικρή κοινωνία, όπως η κυπριακή, μετατρέπεται σε παγκόσμια, η τέχνη και ο πολιτισμός ανοίγουν τους ορίζοντες και αποτελούν πεδίο ζύμωσης υγιούς διαλόγου και βασικής κινητηρίου δύναμης για το μέλλον. Για τον σκοπό αυτό προωθούμε σειρά από μέτρα και έργα που βελτιώνουν τόσο την πολιτιστική υποδομή όσο και τις δυνατότητες για πολιτιστική δημιουργία. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι στόχος μας είναι η παραπέρα πολιτιστική διαπαιδαγώγηση του λαού μας και η ανάπτυξη τόσο της ερασιτεχνικής όσο και της επαγγελματικής δημιουργίας.

Φίλοι και φίλες,

Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις προσφερόμενες ευκαιρίες και δυνατότητες, άλλαξε ριζικά την αγροτική πολιτική που η Πολιτεία για δεκαετίες εφάρμοζε. Μετά το 2004, η αγροτική πολιτική που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, βασίζεται στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων παραγωγικών δομών και λειτουργιών, καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων που αποβλέπουν στη στροφή της γεωργίας μας προς την ποιοτική παραγωγή.

Ο στόχος μας είναι η βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία σε μια αναπτυγμένη ύπαιθρο με κοινωνική συνοχή. Στους σχεδιασμούς μας αυτούς, κεντρική θέση κατέχει η «πράσινη επιχειρηματικότητα» που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών μας προϊόντων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες απασχόλησης στην ύπαιθρο, προωθεί τη διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος και, βέβαια, συμβάλλει στην προστασία των φυσικών πόρων. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, αλλά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σημαίνει τεχνολογική ανάπτυξη, νέα γνώση και επένδυση στον άνθρωπο. Σημαίνει βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, προώθηση ευκαιριών απασχόλησης, αξιοποίηση των φυσικών πόρων, διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς και προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων και στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε οι Κύπριοι αγρότες να αισθάνονται ότι αποτελούν ένα περήφανο και ισάξιο τμήμα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Στοχεύουμε σε μια καλύτερη ζωή για τον αγροτικό κόσμο, για τους κατοίκους της υπαίθρου, για τον κάθε πολίτη του τόπου μας.

Καταλήγοντας, ας μου επιτραπεί να συγχαρώ θερμά τον Κοινοτάρχη Φρενάρους κ. Νίκο Κουρρή, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν και εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωση της σειράς των πολιτιστικών αυτών εκδηλώσεων, οι οποίες καταδεικνύουν τον πολύπλευρο ρόλο που διαδραματίζουν τα οργανωμένα σύνολα του τόπου μας στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού και για τον σκοπό αυτό ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας.

Με αυτές τις σκέψεις, φίλοι και φίλες, κηρύσσω την έναρξη του 5ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Καρπουζιού και εύχομαι σε όλους όσοι βρίσκεστε απόψε εδώ να περάσετε μια ευχάριστη βραδιά.