26/8/11

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
26/08/2011
O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους είχε σήμερα συνάντηση, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με σεβασμό επισκέφθηκα σήμερα τον Μακαριότατο και είχα την πρώτη μου συνάντηση με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας του τόπου. Είμαστε στοιχισμένοι στην ιδία πορεία και στους ίδιους στόχους. Η εξυπηρέτηση του τόπου μέσα από μια παιδεία που να προσφέρει και να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα με κέντρο τον μαθητή και τους νέους, και με σεβασμό στους εκπαιδευτικούς, στοχεύει στο να τάξουμε ξανά την παιδεία του τόπου και να συνεχίσουμε από εκεί που ο προκάτοχός μου είχε επιτελέσει το δικό του έργο. Μια προσπάθεια για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Είναι δύσκολοι καιροί αλλά και οι δύο διακατεχόμαστε από συναισθήματα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης. Αυτή την αισιοδοξία και ψυχική ανάταση θα δώσουμε στην παιδεία του τόπου γιατί της αξίζει. Έχουμε δρόμο αλλά πιστεύω και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Σε συνεργασία με την Εκκλησία του τόπου μας πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με το κεφάλι ψηλά».

Από πλευράς του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή δήλωσε: «Συνομιλήσαμε με τον κ. Υπουργό εφ’ όλης της ύλης. Του διαβίβασα τις έγνοιες μας που είναι και δικές του. Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου και ως Εκκλησία θα βοηθήσουμε εκεί και όπου μπορούμε. Είναι μια κοινή προσπάθεια. Όλοι αγαπούμε τα παιδιά και ενδιαφερόμαστε για τους νέους μας. Θέλουμε να δώσουμε μια σωστή παιδεία στα παιδιά μας γιατί οι ελπίδες μας είναι στους νέους μας. Σε αυτούς θα δώσουμε τη σκυτάλη. Είμαστε λίγοι και για αυτό όλοι πρέπει να γίνουν προσωπικότητες. Ο τόπος θέλει αρκετή δουλειά και όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλό εαυτό μας σε αυτό που λέγεται παιδεία».
Ερωτηθείς εάν θα ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της Εκκλησίας, ο κ. Δημοσθένους είπε: «Ανέφερα ήδη στον Μακαριότατο ότι η παιδεία μας προσφέρεται και συντελείται στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου σε σχέση και με τους υπόλοιπους πολιτισμούς. Με σεβασμό στα ιδιαίτερα εθνικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά μας χαρακτηριστικά θα δώσουμε στα παιδιά της κοινότητάς μας όλα τα στοιχεία και εφόδια για να μάθουν να συνεργάζονται και να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες των παιδιών των άλλων κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των παιδιών από άλλες χώρες που μετέχουν στην παιδεία που παρέχει ο τόπος μας».